Tweespalt

Vijfentwintig jaar nadat twee meisjes veroordeeld werden voor moord, wordt journaliste Kirsty Lindsay naar Whitmouth gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Degene die het lijk gevonden heeft is Amber Gordon. Als Kirsty Amber wil interviewen over haar gruwelijke ontdekking, worden de vrouwen ingehaald door hun verleden. Voor het eerst sinds de rechtszaak kijken de twee elkaar in de ogen. Kirsty en Amber hebben alles te verliezen: hun nieuwe identiteit, hun gezin, hun leven. De moordenaar én het politieonderzoek vormen een bedreiging die ze niet kunnen negeren. Het verleden moet opnieuw begraven worden – tegen elke prijs.

Recensie
Tweespalt is typisch een boek dat onder je huid gaat zitten. Als je eenmaal in het verhaal zit, laat het je niet meer los en het blijft nog even nadreunen als je het uit hebt.

Een eigenlijk ongelukkige samenloop van omstandigheden 25 jaar geleden, die uitmondde in een gruwelijke situatie, blijft invloed hebben. ‘Drie meisjes gingen het bos in. Twee kwamen terug’. Dat gebeurde 25 jaar geleden, Jade en Annabel zijn het bos weer uit komen wandelen en in de loop van Tweespalt worden steeds wat tipjes van de sluier opgelicht. Jade en Annabel hebben een nieuwe identiteit gekregen, en heten nu Kirsty en Amber. Ze hebben een nieuw leven opgebouwd en niemand weet van hun verleden. Het hele boek blijf ik de twee verwisselen. Ze kwamen uit heel verschillende milieus, en dat is ook zo onder de nieuwe identiteit, maar anders dan je verwacht.

Het lot brengt de twee vrouwen weer samen. En dat terwijl dat door justitie en de reclassering ten strengste verboden is. Beide vrouwen worden verscheurd door enerzijds het rationele besef dat ze bij elkaar weg moeten blijven en anderzijds de nieuwsgierigheid naar hoe het de ander vergaan is. Voor beiden is  het allerbelangrijkst dat niemand mag weten wie ze eigenlijk zijn. Hun partners en kinderen weten van niets, ze dragen hun hele leven een zwaar geheim met zich mee.

De spanning in Tweespalt wordt goed opgebouwd. Voor beide vrouwen krijg je veel sympathie, zeker naarmate duidelijker wordt wat er 25 jaar geleden in het bos is gebeurd. Amber en Kirsty zijn allebei getekend door het verleden, in meer dan één opzicht. Het dilemma waar beiden steeds voor staan, vind ik erg mooi beschreven. Dit is verder een heel spannend verhaal. Er loopt een moordenaar rond in Whitmouth, een actieve moordenaar en hij komt steeds dichterbij. En er is niet alleen een moordenaar, er loopt ook een andere gefrustreerde man rond die een aantal vrouwen stalkt en als het ware meelift op het ‘succes’ van de moordenaar. Wat denk je van de omgeving, alle mensen die alles beter denken te weten en vooral uit zijn op wraak en gerechtigheid. Gerechtigheid bestaat echter niet, in Tweespalt in ieder geval niet.

Ik vind dit een erg goed geschreven thriller. Je wordt geregeld op het verkeerde been gezet, wat het verhaal eigenlijk alleen maar boeiender maakt. Niets is wat het lijkt, het leven is hard en onverbiddelijk, de waarheid komt altijd boven… Altijd?, ja meestal wel, hoewel… En wat ik ook wel een interessant gegeven vind, is dat Tweespalt goed lijkt af te lopen, maar tegelijkertijd eigenlijk helemaal niet. Het is maar vanuit welk perspectief je kijkt en denkt: dader, slachtoffer, onwetende omstander…

Ik schreef het al, dit verhaal kruipt onder je huid en blijft daar nog wel even zitten.

Tweespalt – Alex Marwood
thriller, paperback, 400 pagina´s, De Kern
Bestel dit boek hier>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share