Lenen tegen een historisch lage rente

Wist je dat een kind tot 12 jaar jaarlijks € 4320 kost? Dit is een groot bedrag waar je niet bij stilstaat. Dat hoeft ook niet want je doet alles voor je kind(eren). Maar een verbouwing van de woning of een nieuwe auto, dat zit er even niet in. Gelukkig kun je lenen tegen een historisch lage rente. Dit brengt die droomkeuken, nieuwe badkamer, aanbouw of nieuwe inrichting een stuk dichterbij.

Zoveel mensen lenen geld

Nederlanders lenen best vaak geld. In 2017 geeft ruim 18% van de huishoudens aan dat het een of meer leningen heeft lopen. Hierbij wordt gemiddeld € 15.000 per huishouden geleend.

Het vaakst lenen Nederlanders geld voor het oversluiten van een lening. Nu de rente opvallend laag staat is dit erg interessant. Er kan namelijk flink bespaard worden op oude leningen, die vaak gepaard gaan met een belachelijk hoge rente.

We lenen ook geld voor de aanschaf van een auto, verbouwing van de woning, een nieuwe keuken of badkamer of nieuwe meubels.

De rente staat historisch laag

Voor mensen met een koopwoning is het al langer duidelijk dat de hypotheekrente historisch laag staat. Dit geldt niet alleen voor de hypotheekrente, ook de kredietrente over consumptieve kredieten staat erg laag. Hiertegenover staat een lage spaarrente, het is niet anders.

Waarom staat de rente zo laag? Dit heeft met verschillende zaken te maken. Wanneer er veel aanbod en weinig vraag is dan daalt de rente. Dit gebeurt wanneer de Europese Centrale Bank staats- en bedrijfsleningen opkoopt waardoor er meer geld beschikbaar komt.

Daarnaast houdt de ECB de rente laag om zo de economie te stimuleren. Een lage rente maakt het aantrekkelijk om geld te lenen of geld uit te geven. Goed voor de economie!

Lenen tegen een historisch lage rente

Economen verwachten dat de marktrentes voorlopig laag blijven. Dit maakt het zeer aantrekkelijk om geld te lenen. Een lage rente betekent immers een goedkopere lening. Mogelijk kun je meer lenen en hierdoor ook meer investeren in je plannen.

Aan de andere kant betaal je naar verhouding minder maandlasten dan iemand die 10 jaar geleden een lening afsloot. Wanneer de marktrente weer stijgt dan wordt lenen ook weer duurder. Voor velen is dit dan ook hét moment om een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten.

Welke leenvorm past bij mij?

Op het gebied van consumptief kredieten heb je keuze uit de persoonlijke lening of het doorlopend krediet. In beide gevallen ontvang je het leenbedrag en betaal je in maandelijkse termijnen terug. Er is echter wel een verschil tussen deze twee.

Bij de persoonlijke lening ontvang je slechts één bedrag op je rekening. Tegen een vaste rente en looptijd betaal je dit maandelijks af. Tussentijds aflossen is vaak mogelijk, al helemaal wanneer je voor de Postkrediet lening gaat.

Het doorlopend krediet heeft een iets andere constructie. Je leent een bedrag en betaalt dit af. Reeds afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen, maar alleen tot aan de maximale kredietlimiet. De rente en looptijd staan bij het doorlopend krediet niet vast. Door nieuwe wetgeving mag het doorlopend krediet niet langer dan 15 jaar doorlopen. Tussentijds aflossen is bij het doorlopend krediet altijd boetevrij.

Met z’n tweetjes meer lenen dan alleen

Veel (jonge) ouders hebben beiden een baan. Dit betekent twee inkomens dat ervoor zorgt dat je ook meer kunt lenen. Hierbij breng je beide inkomen naar voren, dit verhoogt het totaal te lenen bedrag. Laat er zelf een berekening op los, dit kan gewoon online. Zo zie je direct wat je maximaal kunt lenen en hoeveel je maandelijks terugbetaalt.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Lening oversluiten en maandlasten verlagen

Heb jij in het verleden een te dure lening afgesloten? Tegenwoordig kun je heel eenvoudige …

Share
Share