Vos en Haas: de wind valt aan – AVI start tot M3

vos-haas-wind-valt-aan-trotse-moedershet is nacht. uil is op stap in het bos. af en toe roept hij: ‘oehoe! oehoe!’ dat is zijn taak. ‘oe,oe!’ doet de wind hem na. uil vindt het niet fijn. ‘hou op, wind!’ roept hij. ‘oe,oe!’ zegt de wind nog eens. en dan valt hij uil aan! ‘help! help!’ gilt uil. wie hoort hem? en wie helpt?

Recensie
Dit boek valt in de reeks “ik lees als uil”, een aanduiding voor kinderen op het niveau AVI start tot AVI M3. Beginnende lezertjes dus waarvoor het genre van boeken als “mus is op de tak” en “an en jan naar het bal” gelukkig is uitgebreid met boeken die echt leuk zijn om te lezen.

Met het beperkte aanbod aan woordjes wat lezertjes op dit niveau aankunnen, weet Sylvia Vanden Heede iedere keer weer een leuk nieuw verhaal te creëren. De schitterende illustraties van Thé Tjong-Khing maken het ook prachtig om te zien. De letters zijn speels vorm gegeven en het geheel is een aantrekkelijk boek. Zo aantrekkelijk, dat mijn dochter, die op een veel hoger niveau leest (ze gaat volgend schooljaar naar groep 5) dit boek meteen uit mijn handen grist.

vos-haas-avi-start-trotse-moeders-1

Ze is grote fan van Vos en Haas en heeft inmiddels al een indrukwekkende verzameling boeken in de drie verschillende leesniveaus (uil, vos, haas) en herleest deze met plezier. En ook dit boek valt in de smaak.
Dochter (8 jaar) vertelt:

“het boek gaat over een storm. Het begint in de nacht. Uil wandelt in het bos want die kan natuurlijk niet slapen in de nacht. En de rest slaapt allemaal: vos slaapt, haas slaapt en de andere vriendjes ook. De taak van uil is ‘oehoe’ zeggen, dus dat doet hij soms heel zacht, want anders wordt de rest wakker.

Wanneer uil ‘oehoe’ zegt, wordt de wind boos. En die gaat hééééél hard waaien. Zo hard dat uil door de lucht vliegt. Uil was heel bang, maar hij had een plan. Samen met zijn vriendjes zorgt hij dat het goed komt. Maar hoe dat gebeurt, vertel ik niet, dat moeten jullie zelf maar lezen”.

vos-haas-avi-start-trotse-moeders-3

“Ik vond het boek héél erg leuk. Het grappigste vond ik toen uil ineens in de lucht vloog, er stond ook zo’n grappig tekeningetje bij. Ik vind de tekeningen ook mooi. Ik spaar de boeken van vos en haas.”

Vos en Haas: de wind valt aan – Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing
Bekijk op bol.comHardcover, AVI start tot M3, 36 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit leren-lezen boek hier >>>>

vos-haas-avi-start-trotse-moeders-2

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share