Oud & Nieuw met jonge kinderen

Screenshot 2013-12-27 at 08.14.38Weten jullie al wat je gaat doen, dit jaar met Oud & Nieuw? En dan met name: hoe betrekken jullie de kinderen daarbij? Wanneer je jonge kinderen hebt, is het soms lastig om te kiezen hoe je de wisseling van het jaar vorm geeft. Laat je je kind(eren) doorslapen, opblijven of haal je ze op een gegeven moment uit bed?

Doorslapen
Bij baby’s en dreumesen heeft het weinig zin om ze op te laten blijven, dat houden ze niet eens vol. Ook wakker maken tegen middernacht geeft meestal alleen maar veel gehuil. Zolang kinderen nog niet oud genoeg zijn om te beseffen wat er gebeurt rond de jaarwisseling is het verstandiger ze lekker in hun bedje te laten doorslapen. Wel de babyfoon goed in de gaten houden of ze ook daadwerkelijk doorslapen wanneer het vuurwerk begint!

Wakker maken
Kleuters en ook sommige peuters weten best wat er gaat gebeuren met Oud & Nieuw. Dat het met oliebollen, vuurwerk en lang opblijven te maken heeft en dat klinkt natuurlijk erg spannend. Wanneer je kind niet al te zeer ontregeld raakt wanneer hij/zij een keer een nacht minder slaapt, zou je kunnen overwegen je kindje een stukje van het feest mee te laten maken. Het handigste is in dat geval overdag al rustig met je kind(eren) te bespreken wat er gaat gebeuren: hij/zij gaat gewoon lekker slapen en wordt op tijd uit bed gehaald om naar het vuurwerk te kijken.

Verstandig is om je kind op de normale tijd in bed te leggen. Veel eerder heeft in de meeste gevallen geen zin, omdat de spanning vaak toch al zorgt voor moeizamer inslapen. Maak het niet te spannend, vertel tijdens het naar bed gaan niet te veel meer over wat er gaat komen, maar hou zo veel mogelijk het normale avondritueel aan. Haal je kind(eren) ruim vóór twaalf uur uit bed, ze hebben vaak minstens een kwartier nodig om wakker genoeg te zijn om ook echt mee te kunnen genieten. En maak er dan echt een feestje van: kinderchampagne, een oliebol en (onder toezicht) sterretjes maken het voor peuters en kleuters ècht feest!

Opblijven
Vanaf de kleuterleeftijd kun je overwegen je kind(eren) op te laten blijven. Veel kinderen zullen op de bank alsnog in slaap vallen, maar door ze weer op tijd wakker te maken, zullen ze toch het gevoel hebben dat ze de hele nacht zijn opgebleven. Denk van te voren na wat je met deze avond wilt doen. Voor de meeste kinderen is wat afwisseling goed: spelletjes spelen, een familiefilm kijken, misschien gourmetten. En dan tegen middernacht kun je je kind betrekken bij het moment wat gaat komen: (kinder)champagne klaarzetten, oliebollen opwarmen, sterretjes binnen handbereik, en in het geval van vuurwerk wat ze mogen zien ook een veiligheidsbril en nogmaals de afspraken over op welke afstand ze moeten blijven herhalen. Ook de klok op de televisie aanzetten om samen af te tellen naar het nieuwe jaar voegt een spannend element toe.

Screenshot 2013-12-27 at 07.47.55Natuurlijk moet iedere ouder/verzorgen zelf bedenken wat het beste is voor zijn/haar kind. Dit zijn slechts richtlijnen. Meestal is het de herinnering aan slechts enkele aspecten van wat je samen doet, hetgeen wat als een fijne herinnering voor je kind overblijft. Maar in alle gevallen wens ik iedereen een gezellige jaarwisseling!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Een veilig Oud en Nieuw met vuurwerkbrillen [persoonlijke ervaring]

Oud en nieuw is altijd een groot feest in Nederland dat veel gezinnen op hun …

Share
Share