roze vleugels en glitterjurken

Roze vleugels en glitterjurken

Nonie, Edie en Jenny zijn drie vriendinnen. Hartsvriendinnen zelfs, ook al zijn ze nog zo verschillend. Nonie is gek op alles wat met mode te maken heeft, Edie is de studiebol en wil de wereld redden en Jenny heeft een rol in een Hollywood film. Dan ontmoeten de drie vriendinnen Crow, een meisje dat roze elfjesvleugels draagt en aan een stuk door jurken tekent. Zo jong als ze is, ze blijkt een echt talent te hebben voor het ontwerpen van kleding, maar ze heeft wél een geheim. De vriendinnen besluiten alles uit de kast te halen om Crow te helpen, om écht iets belangrijks te doen en om al hun dromen uit te laten komen.

Recensie
Haha, wat een zalig boek is Roze vleugels en glitterjurken! Het dendert door als een trein, is af en toe heel grappig en neemt je helemaal mee terug naar je eigen tienerjaren. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het maar moeilijk weg kon leggen ’s avonds en soms zelfs een beetje ontroerd was. En ik ben net veertig geworden!

Maar ook als je wel nu een tiener bent, is Roze vleugels en glitterjurken een heerlijk boek. Het gaat over alle grote dingen in het leven (van een tiener): vriendinnen, mode, filmsterren, vriendjes, het redden van de wereld. Drie totaal verschillende meisjes zijn hartsvriendinnen en steunen elkaar door dik en dun. Gedrieën helpen ze een vluchtelingetje met een enorm talent voor haute couture, die dankzij hen ontdekt wordt en een eigen show krijgt tijdens de Londen Fashion Week. Ze organiseren de show zelf, wat ze erg goed afgaat, hoewel het nog wel even spannend wordt als la pièce de résistance vlak voor de show meegenomen wordt door een omhooggevallen actrice. Gelukkig is de boosheid meteen weer verdwenen als blijkt dat de bewuste beroemdheid de jurk draagt tijdens de jaarlijkse Oscar uitreiking. Allemaal te mooi om waar te zijn natuurlijk, maar in boeken mag alles. En waarom zou het niet kunnen?

Omdat het talentvolle ontwerpstertje een vluchtelinge is, komt ook haar verleden ter sprake. Dit meisje was, voordat haar ouders haar naar een tante in Londen stuurden, een nachtwandelaar: één van de kinderen die iedere avond kilometers naar de dichtstbijzijnde stad moeten lopen om veilig te zijn voor rebellen, die de kinderen uit hun dorpen roven om ze in te zetten als kindsoldaat. Zo is de oudere broer van het meisje al jaren vermist en heeft ze nog veel meer leed aan zich voorbij zien trekken. Wat voor leed dat precies is geweest wordt alleen niet verteld en ik vraag me af of de schrijfster daar niet wat uitgebreider op in had moeten gaan. Aan de andere kant hoeven kinderen niet van elk boek dat ze lezen iets schokkends te leren en is puur genieten van het lezen zelf meer dan mooi genoeg. En dat gaat met dit boek zeker lukken!

Roze vleugels en glitterjurken – Sophia Bennett
Tienerboek, paperback, 270 pagina’s, The House of Books

Lees ook:
Flirttips van een dyslexiediva
Ik ben in Rio
Marcelo en de echte wereld

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Steeds minder tienermoeders

Volgens recente cijfers van het CBS is het aantal tienermoeders opnieuw afgenomen. In 2000 was …

Share
Share