Waar je als alleenstaande moeder op moet letten bij het kopen van een huis

Als alleenstaande moeder kan een hypotheek afsluiten voor een nieuwe woning best lastig zijn. Er zal tenslotte één iemand uit de relatie moeten verhuizen. De andere zal moeten verhuizen en naar een nieuwe woning opzoek moeten gaan. Er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het zoeken naar een nieuwe woning als alleenstaande moeder. In dit artikel geven we de alleenstaande moeder een aantal tips.

Hypotheek berekenen
Als eerste is het verstandig om je maximale hypotheek te berekenen. Denk daarnaast ook goed na over hoeveel geld je iedere maand kwijt wilt zijn aan je huis. Je kunt de berekening online doen maar het is ook mogelijk om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Op het moment dat je een goed beeld hebt over je financiële situatie en weet welk bedrag je kunt lenen, kun je gaan zoeken naar een geschikte woning.

Eigen vermogen
Wanneer je een woning wilt gaan kopen, heb je aardig wat geld nodig. Alleen de kosten koper zijn vaak al erg hoog, houd hier rekening mee als je een huis gaat kopen. Verder moet je woning ook nog ingericht worden en heb je waarschijnlijk nieuwe meubels nodig. Als je net uit een scheiding komt, heb je waarschijnlijk nog wel wat spullen en meubels die je kunt verdelen. Toch zullen er nog een hoop dingen die je moet kopen. Zorg dus voor genoeg spaargeld voordat je een huis gaat kopen.

Schulden aflossen
Wanneer je schulden hebt, zul je minder snel een hypotheek krijgen. Probeer dan ook om zoveel mogelijk schulden af te lossen. De meeste schulden worden bijgehouden door het BKR, er wordt ook een registratie gemaakt van de schuld. Dit zal naar voren komen als je een huis wilt kopen, dus probeer dit weg te werken. Probeer ook je studieschuld af te lossen als je deze nog hebt. Deze schuld wordt niet geregistreerd door het BKR, toch ben je verplicht om de schuld te melden als je een hypotheek gaat afsluiten.

Lukt het niet om te kopen?
Staat je budget het niet toe om direct een huis te kopen? Dan is het verstandig om eerst te kijken naar huurwoningen. Veel mensen zien huren niet als een ideale situatie, maar toch geeft huren veel vrijheid en de mogelijkheid om geld te sparen voor een koopwoning. Wanneer je als alleenstaande moeder onder de inkomensgrens verdient van € 22.700 dan kun je je inschrijven bij woningcorporaties voor een sociale huurwoning. Voor huishoudens van 1 of 2 personen betekent dit dat zij rond de 600 euro huur per maand zullen betalen.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

3 stappen naar zelfzorg voor alleenstaande moeders

Als alleenstaande moeder heb je het zwaar. Niet alleen heb je een kind waar gezorgd …

Share
Share