Samen eten – van baby tot kleuter: 80 gerechten om met het hele gezin lekker en gevarieerd te eten

Wat is er leuker dan samen met het hele gezin aan tafel?

Hoe zorg je ervoor dat je baby, peuter of kleuter met de rest van het gezin mee-eet? Michela en Emanuela Chiappa, bekend van hun tv-programma Simply Italian, zijn beide moeder en ervan overtuigd dat je jonge kinderen gezond en gevarieerd kunt laten eten. Met hun slimme combinaties van eenvoudige ingrediënten laat je je kinderen al vroeg alles proeven en ontdekken. In drie stappen leert je kind al rond zijn eerste verjaardag mee-eten met alle gezinsmaaltijden. Michela en Emanuela delen hun visie, tips en recepten, doorspekt met het Italiaanse familiegevoel zoals we dat ook in Simply Italian van hen gewend zijn.

Recensie
Eén familie. Eén maaltijd, is wat ik in de inleiding lees.. Hm ook hier thuis gaat die vlag niet altijd op.
Waarbij mijn jongste (bijna) alles wat ik kook wel wil proberen,  vind de oudste menig maaltijd bij voorbaat al niet lekker en kost het nogal wat moeite om hem toch een hapje te laten proeven.

Dus regelmatig sta ik 2 verschillende maaltijden te koken, iets waarvan ik jaren geleden altijd heb gezegd dat ik dat nooit zou doen… Zou het anders zijn gegaan als ik het boek Samen eten zou hebben toegepast?

 

Het begint met uitleg over de basisbenodigdheden wat betreft keukengerei en ook ingrediënten. Ik lees daar best handige tips; Koop een zak boerenkool en hak de rauwe bladeren direct na thuiskomst met de staafmixer tot een fijn poeder. Dit gaat in diepvrieszakjes in de vriezer. je kunt hier telkens een schepje van nemen en overal doorheen mengen, door soep, omelet, stoofschotels of zelfs door pannenkoeken. Zo krijgen kinderen ongemerkt extra vitamines binnen! Ook word er een lijstje getoond met basisbenodigdheden voor in de voorraadkast, je maakt het jezelf een stuk makkelijker door deze benodigdheden altijd in huis te hebben.

Het hoofdstuk Baby zit vol informatie over wat je op welke leeftijd het beste aan je baby kunt geven en ook wat je beter kunt vermijden. Ze gebruiken daarbij ook vooral hun eigen ervaringen, maar zorgen er wel voor dat alles is gecheckt door een voedingsdeskundige.

Ik weet zeker dat heel veel ouders goed uit de voeten kunnen met de recepten en ondanks hen vaak al drukke leven het prima voor elkaar krijgen om iedere dag een gezonde en gevarieerde maaltijd voor hun baby’s op tafel te zetten.

Aangekomen bij het hoofdstuk Peuter komen er bij mij meteen herinneringen naar boven, Ik ben twee en ik zeg nee is een stelling die ook Michela en Emanuela bekend in de oren klinkt. Dat is denk ik ook het punt waar het bij mijn oudste een beetje ‘mis’ is gegaan. Kinderen die als baby alles lekker opeten kunnen rond de 2 jaar ineens weigeren om je gezonde maaltijd te eten.

Hun advies is om vooral te blijven proberen en geen alternatieven aan te bieden. Dus hoewel het volstrekt tegen je moederinstinct indruist, is het beter als je voet bij stuk houdt en niet zwicht voor kieskeurig gedrag. (zou het daar bij mijn oudste mis zijn gegaan?) Varieer met de dingen die ze graag lusten om ze ook aan andere smaken te laten wennen. Eet je kind iets normaal gesproken koud (bijvoorbeeld een appel) bied dan ook eens een warme versie aan, of voeg er iets van aan toe. Gril de appel bijvoorbeeld met kaas en kaneel.

Het laatste hoofdstuk gaat over het gezin. Ook dit hoofdstuk staat vol tips over hoe je het voor jezelf makkelijker kunt maken en toch een gezonde maaltijd op tafel zet. Er staan echt hele mooie en lekkere recepten in. De foto’s die bij de recepten horen zien er prachtig uit, ze maken dat je echt zin krijgt om aan de slag te gaan!

Wat is dit een ontzettend leuk boek om te lezen en toe te passen in je dagelijks leven. De teksten zijn gemakkelijk om te lezen en de informatie is erg nuttig. De (80!) recepten die er in staan zijn niet moeilijk te maken en er staan bovendien genoeg tips bij om het jezelf wat makkelijker te maken. Naast de recepten, (die veelal doordrenkt zijn met de Italiaanse sfeer) lees je ook over de Italiaanse ‘way of life’. Het is leuk om te lezen waar Michela en Amanuela zoal tegen aan liepen toen hun baby’s werden geboren. Zoals de goedbedoelde adviezen van hun ‘nonna’. Dus naast een kookboek is Samen eten ook een informatiebron over eten en kinderen en ook heel erg leuk om tussen het koken door de verhalen van de schrijfsters te lezen!

Of het ‘eetgedrag’ van mijn oudste nu echt anders zou zijn als ik destijds dit boek zou hebben gelezen weet ik niet, maar ik had zeker gebruik gemaakt van de tips en de recepten die er in staan. Maar het is nog niet te laat, ik heb al veel recepten gezien die ik zeker ga proberen!

Samen eten – Michela en Emanuela Chiappa
(van baby tot kleuter: 80 gerechten om met het hele gezin gevarieerd en lekker te eten)
Kookboek, hardcover, 272 pagina’s, Uitgeverij Spectrum
Bestel dit boek hier >>>

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Met mes en stokjes

Als ik dit kookboek in handen krijg, blader ik het even door en valt mijn …

Share
Share