SeppH / Pixabay

Weeën en de bevalling

Na negen maanden is het eindelijk zover: de bevalling! Maar wat moet je eigenlijk doen als je eindelijk klaar bent voor de bevalling?

Als allereerste moet je de verloskundige bellen. Die zal je vragen naar de regelmaat van je weeën en je eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis. Als je naar het ziekenhuis wordt verwezen, kan er door de arts een echo gemaakt worden. Hierop is te zien of alles normaal verloopt. Ook wordt de hartslag van jouw kindje gecontroleerd.

Tip: veel vrouwen die thuis hele heftige en regelmatige weeën hadden, kunnen eenmaal in het ziekenhuis nog maar weinig merkbare contracties hebben. Maak je dus niet druk; je bent niet de enige!

Als de weeën echt regelmatig komen, controleert de verloskundige hoeveel ontsluiting je hebt. Vaak is dit een teleurstelling en duurt het nog even voor je echt kan gaan bevallen. Bij sterke weeën en een ontsluiting van ongeveer 2 centimeter is het dan eindelijk zover! Je gaat bevallen en mag (als je daar bent) in het ziekenhuis blijven! Deze fase van je bevalling wordt ook wel de ontsluitingsfase genoemd. De vorderingen worden nu om de zoveel tijd gecontroleerd. Veel vrouwen moeten eerst nog even naar de wc voor het echte werk gaat beginnen. Gemiddeld ontsluit je per uur 1 cm. Je hebt in de regel 10 centimeter ontsluiting nodig, dus deze ontsluitingsfase duurt al gauw 10 uur!

Na de ontsluitingsfase kom je in de overgangsfase. Dit is al met al een lastige fase omdat je in deze fase heel graag wilt gaan persen maar dit nog niet mag. Gebruik deze fase vooral om al je krachten te verzamelen. De weeën gaan nu ook echt beginnen. Je kunt last krijgen van krachtige en pijnlijke weeën die snel achter elkaar komen.

Het echte werk begint in de uitdrijvingsfase. Je hebt nu een volledige ontsluiting van 10 centimeter. Je gaat alvast in de houding liggen die je hebt gekozen voor de bevalling. De verloskundige vertelt je wanneer je mag beginnen met persen. Je weet nu zeker dat je kindje er bijna is. Je baby wordt nu waarschijnlijk binnen 10 minuten geboren.

De laatste fase van je bevalling is de nageboorte. Dit houdt in dat je soms nog wat weeën hebt om je placenta uit te drijven. Je kan in deze fase ook nog bloed verliezen. De verloskundige helpt vaak met haar handen (duwend op je buik) om de placenta soepel te verwijderen.

Lees hier alle 42 zwangerschapsweken>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Risico voor moeder en kind bij inleiden bevalling zonder medische indicatie

Wereldwijd kiezen steeds meer vrouwen voor het inleiden van een bevalling voordat de baby volledig …