’s Avonds laat van Annie M.G. Schmidt en Marije Tolman

IMG_7533Wanneer het buiten donker wordt, dan komt de witte maan.

Dan worden in de huizen de gordijntjes dichtgedaan.[…]

Dan slaapt het witte koetje en dan slaapt het zwarte hondje.

En al de kleine kindjes met hun vinger in hun mondje

en al de kippetjes zijn zo moe, zo moe van ’t buiten spelen…

Dan komt dat gekke mannetje, dat de dromen uit moet delen.

Recensie
Ik ben ontzettend Annie M.G. Schmidt fan! Maar wie eigenlijk niet. Haar versjes en verhalen zijn prachtig. Nu is er van een van haar gedichten: ’s avonds laat een prentenboek gemaakt. Marije Tolman heeft prachtige tekeningen gemaakt bij dit gedicht.

De tekeningen moeten best een uitdaging zijn geweest. Het verhaal gaat niet over de realiteit. Er zitten veel fantasiedieren in het verhaal. Of de dieren lijken op hoe Annie het ooit heeft bedacht zullen we natuurlijk niet weten. Ik vond ze erg passend.

Het gedichtje is prachtig zo voor het slapen gaan. Het is kort, krachtig en ik vind rijmende lezen altijd heel fijn. Als leerkracht zie ik ook heel veel toepasbaarheid in de klas. Zulke verhalen en de bijbehorende tekeningen nodigen uit tot gesprekken.

IMG_7534

Ik heb het voorgelezen aan Tijn. Hij was minder enthousiast. Nou is hij het tot nu toe ook niet eens met mijn enthousiasme over Annie M.G. Schmidt. Maar hij vond vooral het verhaaltje te kort en te simpel. Maar nou denk ik dat hij als 6 jarig jongetje dit ook wel een beetje ontgroeit is. Het lijkt mij een mooi boek voor peuter/kleuter leeftijd. Ik ga dit boekje dan ook zeker delen met mijn vriendinnen in het onderwijs. Mijn puberende leerlingen zijn dit ook een beetje ontgroeid!

’s Avonds laat – Annie M.G. Schmidt
Illustraties van Marije Tolman
Hardcover, 32 pagina’s, uitgeverij Querido
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Loes Ahles

loes.ahles@gmail.com'
ik ben Trotse Moeder van een 5-jarige jongen en part-time leerkracht op het voortgezet speciaal onderwijs cluster 3. Ik ben een ondernemend type en hou van lezen, dieren, ijs, vintage en koken.

Check Also

Geniet van een heerlijke nachtrust om overdag energiek te zijn voor je kinderen

Voel je je als ouder de hele tijd moe? Dat is zo gek nog niet. …

Share
Share