Het leven als kraamverzorgster

Mijn leven als kraamverzorgster is altijd spannend. Waar ga ik naartoe en wanneer? Zelf werk ik op rooster, wat inhoud dat ik wel weet wanneer ik start met werken, maar hoe laat en waar is voor mij de vraag. Voor de kraamverzorgster is het wachten tot een belletje…

Als het telefoontje komt dat ik aan de slag moet, heb ik een uur de tijd om bij het gezin aanwezig te zijn. Een kraamverzorger komt natuurlijk in de kraamtijd de kraamvrouw, baby en het nieuwe gezin helpen. Dit zijn vaste momenten overdag. Maar wij worden ook na iedere bevalling ingezet. Bij een thuis bevalling voor directe hulp na de geboorte. Maar ook als het gezin ’s avonds of ‘s nachts uit het ziekenhuis weer thuis komt, helpen wij het gezin even op weg zodat ze met een goed gevoel de avond of nacht ingaan. Totdat er de volgende dag een collega is die de reguliere kraamhulp doet. Snelheid is dus op deze momenten belangrijk.  Zo komt het wel eens voor dat ik mijn kar met boodschappen moet laten staan omdat er een nieuwe wereld burger in aantocht is. Als mijn telefoon gaat, dan denk ik dus vaak “oké bingo, waar mag ik nu naar toe?”

Ik krijg vaak beperkte informatie door. De naam van het gezin, het adres  en telefoonnummer, hoeveelste kindje, of er huisdieren zijn en of de moeder van plan is borstvoeding of de fles gaan geven. Als het kindje al geboren is, dan krijg ik ook de naam, gewicht en de bijzonderheden van de bevalling door. En dan… moet ik echt op pad.

Ik neem mijn tas mee met de essentiële dingen: mijn handboek over bijzondere handelingen en een borstvoeding en flesvoeding handboek, mijn weegschaal, handschoenen en hulpmiddelen voor de borstvoeding. En mijn Tom Tom; daar kan ik echt niet zonder! En dan ga ik echt op weg naar een spannend moment…

Share

About Vera R

verariem@kpnmail.nl'
Ik ben Vera riem, getrouwd met Menno en moeder van Quinty (8 jaar), Danique (7 jaar), Maudie (4 jaar) en Finn (2 jaar.) Paar jaar geleden ben ik begonnen met de opleiding voor kraamverzorgster en sinds 2 jaar ben ik gediplomeerd. Ik werk voor De Kraamvogel in west Friesland. Ik zal met jullie mijn belevenissen als kraamverzorgster delen.

Check Also

Drie gouden tips voor de kraamweek

De kraamweek is een mengelmoes van emoties. Aan de ene kant het overweldigende geluk met …

Share
Share