Kriebelbeestjes in beeld

Iedere tuin zit boordevol kriebelbeestjes. Lieveheersbeestjes zijn overal en gemakkelijk te bestuderen. Maar er zijn veel meer plekjes waar oorwormen, kruisspinnen, regenwormen, pissebedden, huisjesslakken of padden leven. Eigenlijk is in iedere achtertuin een overzicht van het hele dierenrijk te vinden. In dit boekje is van vrijwel alle belangrijke diergroepen een duidelijk voorbeeld gekozen en zo zijn er maar liefst vierentwintig kriebelbeestjes beschreven. Je krijgt informatie over limonadewespen en andere ‘rotbeestjes’ die je beter met rust kunt laten en liever niet moet opzoeken.

Maar de meeste kriebelbeestjes zijn volstrekt ongevaarlijk. Je kunt ze van dichtbij bekijken en je kunt ze gerust op je handen laten springen, schuifelen, kruipen, krioelen of kriebelen.

Recensie
In dit boekje van de KNNV vereniging van veldbiologie worden maar liefst vierentwintig kriebelbeestjes beschreven. Daarmee wordt een duidelijk overzicht van het hele dierenrijk gegeven, want er wordt uit vrjiwel alle dierengroepen een duidelijk voorbeeld genomen.

Er wordt uitleg gegeven over vierpoters, zespoters, achtpoters, veelpoters en nulpoters. Bij elk onderdeel staan voorbeelden van dieren genoemd, zodat je gauw een idee hebt welk dier onder welke catergorie valt.
Daarna staat er beschreven waar je de kriebelbeestjes kan vinden. Dit is onderverdeeld in bloembezoekers, bladeters en afvaleters.

Er wordt eerst een specifiek kriebelbeestje beschreven, bijvoorbeeld de grote groene sabelsprinkhaan. Daarna wordt er een stukje geschreven over sprinkhanen in het algemeen.
De algemene stukjes zijn in een geel veld weergegeven wat het duidelijk en overzichtelijk maakt.
De tekeningen die er bij zijn getekend zijn erg mooi en duidelijk. Als je het boekje mee zou nemen naar buiten kun je het makkelijk vergelijken met de kriebelbeestjes die in het boekje staan.

Aan het einde van het boekje is een flap gemaakt waar de tekeningen van alle dieren die worden benoemd staan. Dit zorgt ervoor dat je het makkelijk kan opzoeken.

Kriebelbeestjes in beeld is een leuk, duidelijk en overzichtelijk boekje. Het is geen groot boek, waardoor je het makkelijk mee kan nemen naar buiten om dieren op te zoeken en te vergelijken met wat er in het boekje staat. Ik vind het boekje voor wat oudere kinderen (vanaf 8 jaar), omdat die het denk ik wat beter begrijpen wat er beschreven staat. Voor volwassenen is het ook een een leuk en leerzaam boekje.

Kriebelbeestjes in beeld – Kees de Heer
Natuurboek, paperback, 34 pagina’s, KNNV uitgeverij

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Wildspoor

Susa Bobke is jaagster in de Allgäu, een van de mooiste natuurgebieden in Zuid-Duitsland. Op …

Share
Share