Govert Jan Bach over zijn verre familielid Johann Sebastian Bach en zijn Matthäus Passion

govert-jan-bach-de-matthus-passionDe lente staat voor de deur en dat vinden we allemaal heel plezierig, maar voor mij wordt het dan ook weer tijd om je te gaan op te maken voor de traditionele uitvoering van de Matthäus Passion van Bach. Dat betekent vooral de Matthäus Passion al weer een keer luisteren. En vanaf de eerste keer dat ik serieus naar de passie van Bach luisterde was ik ontroerd en verbijsterd door de schoonheid van dit muziekwerk.

Voor mij geldt dat de schoonheid van muziek of algemener van kunst niet kan zitten in de uitleg die de kunstenaar of een kunstkenner er over geeft. De Matthäus Passion is prachtig, zeker wanneer aanwezig – zoals ik al jaren doe – bij de live uitvoering in de Grote Kerk in Breda, ook als je geen specifieke muzikale kennis hebt of iets iets van de achtergronden van het meesterwerk weet.

Dus met enige nieuwsgierigheid ben ik begonnen te luisteren naar het luisterboek van Govert Jan Bach (ja zeker, een Nederlandse verre afstammeling van de grote componist) die in bijna vijf uur en in twaalf hoofdstukken prachtig spreekt over Bach, zijn tijd, en de uitvoering van de Passie. Niet alleen veel historische feiten maken de voordracht van Govert Jan Bach leerzaam om naar te luisteren, maar ook de uitleg hoe de dramatiek in de muziek en zang van de Matthäus Passion werkt en gehoord moet worden is zeer behulpzaam om het werk van Johan Sebastian Bach nog meer op waarde te schatten.

En de gesproken tekst wordt, uiteraard, steeds omlijst met delen uit de Matthäus Passion, met steeds andere uitvoeringen, wat de wens om snel weer een keer drie uur te worden ondergedompeld in deze, zoals Govert Jan Bach uitlegde,  soort religieuze opera.

 

Het luisterboek wordt ingeleid door een verhaal van Joop van Zijl (prachtige stem!) en alleen deze inleiding is meer dan het luisteren waard. Dus voor alle beginnende en ‘ervaren’ liefhebbers van Bach’s Passie: ga luisteren naar deze vier CD’s, die overigens in een prachtige boeklet  uitvoering zijn uitgegeven. De tekst alleen al is een prachtige inleiding tot de figuur Bach en de historie rond de uitvoeringen van de Matthäus Passion.

Dit uitgebreide luisterboek is bij bol.com voor €24,95 te koop, klik hier >>>>

 

Share

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Hoe is het met de nieuwe K3

Mijn oudste zoon wordt volgende maand 18 en wij zijn -dus- begonnen met K3 in …

Share
Share