Vos en Haas: Vos schept op

vos-haas-vos-schept-op-trotse-moedersVos heeft een kookboek.
Dat moet je niet gewoon lezen.
Daar moet je iets mee doen.
‘Ik maak iets lekkers’, zegt hij.
‘Wat dan?’ vraagt Haas.
‘Dat is een verrassing’, zegt Vos.
Hij staat uren in de keuken.
Eindelijk is het eten klaar.
Haas dekt de tafel.
En Vos schept op.
Maar dat vindt Haas niet goed..

Recensie

Mijn dochter leerde Vos en Haas kennen toen ze een boekje uit de serie “ik lees als uil” in handen kreeg. En dan nog wel over een onderwerp wat haar aanspreekt: koken. Het boek heet “uil is een kok” en was voor haar als beginnende lezer, prima zelf te lezen. Lees de recensie van dit boek hier >>>>

Screenshot 2014-09-22 at 16.21.02Nu kregen we een boek uit de serie “ik lees als vos” ter recensie. Een stukje moeilijker, andere woorden, er worden hoofdletters gebruikt. Kortom, prima geschikt voor mijn dochter die inmiddels met lezen alweer een stukje verder is. Qua niveau past de reeks “ik lees als vos” in Nederland in niveau AVI M3 tot E3 en in België op leesniveau AVI 2 en 3. De tekeningen zijn weer van Thé Tjong-Khing en deze zijn wederom schitterend.

Het boek gaat tot plezier van mijn dochter weer over koken. Maar zowel de woorden en de zinnen zijn ietsje moeilijker en er worden ook woorden gebruikt die een dubbele betekenis hebben. Zoals meerdere gangen bij een maaltijd terwijl een gang ook iets is waar je doorheen kunt lopen. Gelukkig snapt Vos het ook allemaal niet en weet Haas het duidelijk uit te leggen.Screenshot 2014-09-22 at 16.20.44

De grootste verwarring komt natuurlijk doordat het woord opscheppen ook twee betekenissen blijkt te hebben. En dit soort stukjes maken het boek echt heel leuk om (samen) te lezen. Mijn dochter kan het al helemaal zelf lezen en pakt het regelmatig uit de kast om nog een keer te lezen, zo leuk vindt ze het. Petje af voor Sylvia Vanden Heede hoe ze iedere keer met haar Vos en Haas boeken weer op het juiste leesniveau echt aantrekkelijke boeken weet te maken!

Vos en Haas: Vos schept op – Sylvia Vanden Heede
Deel uit de serie “ik lees als vos”; illustraties van Thé Tjong-Khing
Hardcover, 34 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit leren-lezen boek hier voor slechts € 7,50 >>>>

Screenshot 2014-09-22 at 16.22.38

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …