The Pointless Book

Screenshot 2015-04-06 at 14.59.24Speciaal voor jou van youtube Vlogger Alfie Deyes: The Pointless Book, de ultieme aanvulling op zijn youtube-kanaal. Een geweldig dagboek boordevol vrolijke grappen, uitdagingen en andere onzinnigheden. Sla een pagina om met je oor, doe mee aan een wedstrijdje ‘mensen kijken’, maak een tijdcapsule, teken een vinger-selfie en scheur een pagina uit om iemand een liefdesbrief te schrijven. Alfie Deyes nodigt je uit om net als zijn online volgers dit dagboek van zinloosheid te voltooien en vrijwel niets met trots te doen.

the pointless book 3Recensie
Een van de populairste YouTube vloggers van dit moment Alfie Deyes bracht dit boek uit voor iedereen die houdt van grappige en verrassende opdrachten. Voorbeeld (vrij vertaald): ‘spray je favoriete geur op deze pagina.’

Dit doe-het-zelf boek doet me erg veel denken aan Wreck this Journal. Ook dat is een boek dat boordevol – vaak onzinnige – opdrachten zit die je zelf moet doen. Heel leuk om te doen zodra je jezelf over de gêne heen zet en je het als een doeboek gaat beschouwen.

The Pointless Book is een YA-variant hierop. Het is wel een meer volwassen versie, ondanks dat het nog steeds vol onzinnige opdrachten zit. Hier vind je namelijk ook opdrachten zoals een dagboek van een week (schrijf 1 zin over elke dag), noteer je favoriete citaat, spuit je lievelingsgeurtje en maak een bucketlist.

Hierdoor is dit boek eigenlijk meer geschikt voor middelbare scholieren en twintigers, terwijl Wreck this Journal ook erg leuk is voor de bovenbouw van de basisschool en minder interessant voor twintigers. Ik vind het hierdoor eigenlijk een beetje zonde om aan mijn 9 jarige dochter te geven om uit te proberen. Dan wordt het niet echt een “dagboek” om te bewaren, maar meer wat tijdverdrijf. Wel hele leuke tijdverdrijf en aangezien ik mezelf het boek niet zie vullen, gaat toch lekker mijn grote meid er mee aan de slag…

Screenshot 2015-04-06 at 15.02.23

En gelukkig maar! Ze is helemaal committed en doet de ene na de andere opdracht. Soms met haar jongere zussen, soms met een vriendin. En vaak alleen. Regelmatig wordt hij erbij gepakt, hoor ik wat gegniffel en wordt de bak met stiften gepakt. Zelf vindt ze het boek heel stoer en grappig.

the pointless book 2Het grote nadeel van dit boek is dat ze een groot deel van de opdrachten niet begrijpt of te moeilijk voor kinderen zijn. Mijn vermoeden komt dus uit; het is eigenlijk een boek voor middelbare school scholieren en/of volwassenen en dus niet voor basisschool scholieren. Ook niet alle opdrachten spreken aan, maar ja… er zitten gelukkig genoeg opdrachten in om uit te kiezen.

Wel succes gegarandeerd voor opschep verhalen voor in de klas. Kijken of de klasgenootjes geloven dat je echt een hap genomen hebt uit een pagina of dat je een boek hebt begraven en een dag later weer opgegraven hebt… De klasgenootjes van mijn dochter luisterden in ieder geval met open mond naar de grootse verhalen van haar en willen nu ook allemaal zo’n stoer doeboek.

The Pointless Book – Alfie Deyes
Bekijk op bol.comDoeboek, paperback, 192 pagina’s, uitgeverij Van Goor
Bestel dit boek hier >>>>

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

365 dingen om te doen met je kleinkind

365 dingen om te doen met je kleinkind is een doeboek voor opa’s en oma’s. …