Joris en de Draak – theatervoorstelling [verslag]

Screenshot 2015-02-02 at 15.46.44Er was eens een rijk en blij volk met een machtige koning.
Op een dag viel er een grote schaduw over het land.
Een draak maakte een einde aan al dat geluk.
Zolang hij schapen kreeg, vrat de draak de mensen niet.
Maar wat als de schapen op zijn?

Ida van Dril en Michiel Schreuders maakten een 6+ theatervoorstelling waarin het verhaal van Joris en de Draak op een moderne manier verteld wordt. TrotseMoeders.nl was bij deze voorstelling met drie kinderen (tussen 8 en 10 jaar).

Verslag
Anderhalf jaar geleden werden we getrakteerd op een lang weekend Efteling door mijn ouders. Mijn dochter was toen nog 6 jaar en zat ’s morgens in het Eftelinghuisje ademloos naar het verhaal van Joris en de Draak te kijken. Uiteraard worden op het televisiekanaal van de Efteling de hele tijd dezelfde filmpjes herhaald en aangezien mijn kindjes meestal rond half 6 al wakker zijn, hadden ze dit filmpje al erg vaak gezien voordat we de attractie zelf gingen bekijken. Overigens bleek die attractie veel te spannend voor mijn dochter, maar het verhaal van Joris en de Draak sprak haar enorm aan.

joris-draak-copyright-trotse-moeders-8

Het verhaal van Joris en de Draak is al een erg oud verhaal. De Efteling heeft er een eigen versie aan gegeven. Ida van Dril en Michiel Schreuders hadden er een voorstelling van gemaakt waarmee ze ‘Het Gouden Eitje’ voor de beste familievoorstelling van de Parade 2013 hebben gewonnen. Vanwege dit succes besloten ze er een heuse theatervoorstelling van te maken.

joris-draak-copyright-trotse-moeders-5 joris-draak-copyright-trotse-moeders-7

En wat ben ik blij dat ik met mijn gezin naar het mooie oude theater in Hoofddorp ben gegaan, want dit is een voorstelling die ik niet had willen missen. Bij binnenkomst in de theaterzaal was Ida (overigens met een prachtige zwangere buik) bezig om gezellig met een aantal kinderen te babbelen, terwijl Michiel muziek maakte.

Screenshot 2015-02-02 at 15.20.01Toen de voorstelling begon, bleek de hulp van de zaal nodig: we moesten onder andere als draak “WAH”, brullen (bij gelegenheid) en op bepaalde tekens, “ja”, “nee” en “oké” roepen, wat voor de kinderen het plezier uiteraard vergrootte. Ook de gezellige gesprekjes met de kinderen kwamen terug in de voorstelling. In de verhalen van Joris, kwam terug wat de kinderen vooraf aan de voorstelling hadden verteld. Erg leuk.

Er was nog meer interactie, maar zonder “opdringerigheid” waar veel volwassenen zich ongemakkelijk bij zouden kunnen voelen en wat voor kinderen vaak nog te spannend is. De interactie die er was, maakte dat de kinderen in de zaal zich vrij gingen voelen en daardoor kon je ze vaak hardop horen schateren. Prachtig!

Screenshot 2015-02-02 at 14.46.27De voorstelling is als volgt opgebouwd. Ida en Michiel zijn broer en zus en hebben het verhaal van Joris en de Draak via hun grootvader te horen gekregen. Samen met aap Appie, vertelt Ida het verhaal aan de zaal, begeleid door geluid en muziek van Michiel. Ida heeft een prachtige stem, zowel om verhalen te verte

Het samenspel met aap Appie (handpop) is briljant. Niet alleen omdat het razendknap is hoe Ida zo snel kan schakelen tussen de stem van de aap en haar eigen stem, maar ook omdat de aap het toch spannende verhaal hanteerbaar houdt voor kinderen vanaf een jaar of 6. Er worden tenslotte schapen en later ook kinderen opgegeten door de draak, maar door Appie steeds gerust te stellen dat het “maar een verhaal” is, wordt ook voorkomen dat kinderen te veel opgaan in het verhaal.

Er zit enorm veel humor in de voorstelling waardoor deze echt geschikt is voor iedereen. Voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook voor oudere kinderen en volwassenen. Het publiek was dan ook heel divers: van ouders met (jonge) kinderen tot bejaarde dames en heren. En ik durf te zeggen dat iedereen genoten heeft.

Screenshot 2015-02-02 at 15.20.27 joris-draak-copyright-trotse-moeders-1

Ook leuk is dat er na afloop van de voorstelling een Meet & Greet met Ida en Appie is. Even samen op de foto, of nog wat vragen stellen, het kan allemaal. Kortom, een fantastische middag waar we enorm van hebben (na)genoten.

Onder onderstaande video, waarmee je een idee krijgt van de voorstelling, staat de speellijst. Er zijn al een aantal voorstellingen uitverkocht, maar mocht je in de gelegenheid zijn om naar een voorstelling waarvoor nog kaarten zijn te gaan, zéker doen. Wij moesten er bijna een uur voor rijden om Joris en de Draak in Hoofddorp te kunnen bekijken, maar het was de autorit meer dan waard.

Video

Speellijst, klik hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Feestelijke première van Hoe Tem Je Een Draak 3 [verslag]

Zaterdag 12 januari was in Pathé Arena in Amsterdam de feestelijke première van Hoe Tem …