De hond in de pot – 50 spreekwoorden en gezegden gefotografeerd

de-hond-in-de-pot-cover-trotse-moeders-1Ze zijn absurd en soms onbegrijpelijk. Maar we gebruiken ze vaker dan we zelf doorhebben… Spreekwoorden en uitdrukkingen zijn het zout in de pap van de dagelijkse communicatie. Ze scheppen een gevoel van saamhorigheid: samen weten we waar we het over hebben. Maar bedoelen we wel hetzelfde? En waar komen al die rare uitdrukkingen toch vandaan?

Wie met een frisse blik naar onze spreekwoorden kijkt – zoals kinderen en anderstaligen – ziet vooral absurde beelden voor zich. Met deze beelden gingen de makers van dit boek aan de gang. De geestige foto’s van fotograaf Astrid Zuidema en informatieve teksten van journalist Annette Wiesman werpen zo een nieuw licht op oude zegswijzen.

Recensie
De hond in de pot is geen boek voor jonge kinderen. De teksten zijn echt op volwassen toon geschreven. de-hond-in-de-pot-recensie-copyright-trotse-moeders-5Toch is het leuk om met een basisschool-kind samen te gaan zitten en te bladeren in dit boek. Wanneer je bij een spreekwoord of gezegde komt wat ze kennen, kun je kijken of ze het kunnen herkennen van de foto. Een leuk spelletje en je kunt er ook nog wat uitleg bij voorlezen.

Overigens staat in het boek meer informatie dan over de 50 spreekwoorden en gezegden en hun foto’s, ook meer algemene uitleg en informatie over waar spreekwoorden vandaan komen, kun je terugvinden. Bekijk op bol.comHet boek is erg mooi om in huis te hebben en ik vind het verrassend hoe gunstig het geprijsd is.

Voor oudere kinderen is het een prima boek om zelf in te lezen. Mijn eigen zoon doet dat regelmatig, en met veel plezier. Hij laat me dan ook de foto’s zien, gniffelend, en vertelt hoe grappig hij ze vindt.

de-hond-in-de-pot-recensie-copyright-trotse-moeders-4 de-hond-in-de-pot-recensie-copyright-trotse-moeders-3

de-hond-in-de-pot-recensie-copyright-trotse-moeders-2Op de foto’s staan de spreekwoorden en gezegden dan ook heel letterlijk. Bijvoorbeeld bij “iemand stroop om de mond smeren“, wordt er daadwerkelijk stroop gesmeerd.

Volgens mij zal hij, als beelddenker, zich op deze manier nieuwe gezegden en spreekwoorden ook sneller eigen maken. Hier zijn eigen feedback over dit boek:

Je leert er wat van en het heeft grappige plaatjes. Ik vond het erg leuk, maar ik houd ook best wel van spreekwoorden. Ik heb er weer een paar bij geleerd, zoals “Ergens de draak mee steken”, en die kan ik dan ook zelf gebruiken.

De hond in de pot – Tosca Lindeboom en Annette Wiesman
Bekijk op bol.com50 spreekwoorden en gezegden gefotografeerd door Astrid Zuidema
Hardcover, 128 pagina’s, uitgeverij Ploegsma
Bestel dit boek hier >>>>

Hieronder nog eentje om zelf te raden:

de-hond-in-de-pot-recensie-copyright-trotse-moeders-1

 

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Foto op canvas in de slaapkamer

Een paar jaar geleden heb ik mijn slaapkamer opgeknapt. Ik heb er voor gekozen om …

Share
Share