De Notenkraker

notenkraker-trotse-moedersHet is kerstavond. Clara en haar broer Fritz zijn dol op Kerstmis! Elk jaar brengt oom Drosselmeier een bijzonder kerstcadeau voor hen mee. Dit jaar krijgt Clara een houten soldaat. Het is een notenkraker. Fritz vindt de notenkraker er een beetje dom uitzien, maar Clara is meteen weg van zijn grote lieve ogen. En die nacht ontdekt ze dat haar nieuwe vriend veel meer kan dan noten kraken alleen. Ooit was hij een dappere soldaat die verliefd werd op een echte prinses …

Recensie

Het klassieke (kerst)verhaal van De Notenkraker, geschreven door de Duitse schrijver E.T.A. Hoffmann, is bij veel mensen (en kinderen) bekend door de balletuitvoeringen van dit verhaal op de prachtige muziek van Tsjaikovski. An Leysen heeft er een eigen versie van gemaakt, een prachtig prentenboek.

Screenshot 2014-12-22 at 20.46.27

Alle originele elementen komen voorbij in een warm verhaal over Clara: de Notenkraker, de Muizenkoning en zijn leger en de Suikerfee. Ook het verhaal van hoe de prins veranderde in een Notenkraker wordt verteld. Wanneer je dit boek zou voorlezen aan je kind(eren) en tijdens de Kerstdagen naar één van de onvermijdelijke uitvoeringen van het ballet zou kijken, zou het verhaal direct gaan leven.

Screenshot 2014-12-22 at 20.46.10

Ik vind het prentenboek echt schitterend. Ik vond het verhaal van De Notenkraker op veel momenten nogal hard, en daardoor niet zo prettig voor kinderen, maar deze uitvoering is prima geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 5. Screenshot 2014-12-22 at 20.45.56Sommige prenten kunnen een beetje eng zijn, zoals die van de Muizenkoning, maar dat klopt natuurlijk wel met het verhaal.

Sowieso kloppen de prenten perfect bij het verhaal. En ze zijn zo ontzettend mooi dat ik dit boek echt een pareltje vind. Ik stop het niet in de doos met kerstboeken, die ieder jaar van zolder gehaald wordt, maar zet het lekker in de boekenkast om nog héél vaak voor te lezen.

De Notenkraker – An Leysen
Bekijk op bol.comPrentenboek, hardcover, 44 pagina’s, uitgeverij Clavis
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Première eerste hulp bij Kerst

Met nog minder dan drie weken te gaan tot kerst is dit hét moment om …

Share
Share