Stappe stappe step

stappe stappe stepKlassieker onder de dichtbundels voor peuters. Verscheen voor het eerst in 1979, met zwart-wit illustraties van Thé Tjong-Khing, en was direct zeer succesvol. Ter ere van de negentigste verjaardag van Miep Diekmann is dit een nieuwe, grotere editie, met de bekende illustraties, maar nu ingekleurd.

De versjes gaan over allerlei kleinere en grotere gebeurtenissen in het leven van een peuter (ik-figuur), zoals het krijgen van een broertje of zusje, naar de dokter gaan, over de tram en over winkelen. De belevingswereld van peuters wordt heel realistisch beschreven.

Er is niet alleen aandacht voor het ontdekken en bewonderen, maar ook voor jaloezie, verdriet en opstandigheid. De kinderlijke woordvondsten (stikke-nacht, bezoek-mevrouw), het originele rijm en het spel met klanken (spring-sprong-poten, van kriebel, krullen-kriel-krioelen) zorgen voor grappige, speelse en expressieve versjes. 

Recensie
Bovenstaande recensie geeft eigenlijk al heel veel weer over dit prachtige boekje. Ik hou sowieso erg van de prachtige tekeningen van Thé Tjong- Khing en het idee dat dit boekje al best lang geleden bedacht is maar nu weer zo bijzonder mooi opnieuw uitgegeven vind ik ook erg leuk.

IMG_3325  IMG_3326

Sommige oude versjes, of wat ouderwetse stijl misschien, blijven gewoon bijzonder en voor iedere generatie weer herkenbaar. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige verhalen van Jip en Janneke. En daaronder vallen ook zeker de gedichten in dit boekje die op een prachtige wijze zijn geschreven en origineel bedacht.

De thema’s zijn zeer herkenbaar voor iedere peuter, kleuter en de ouders daarvan. Wat er komt kijken bij de geboorte van de baby maar ook de ontwikkeling van de eigen wil, bijvoorbeeld op het gebied van eten en aankleden.

IMG_3327  IMG_3328

Ik vind de bedachte woorden en klanken erg grappig. Het is wel heel statisch geschreven dus als je van verhalende gedichten houdt is dit het niet helemaal en het maakt ook dat het hele boek achter elkaar voorlezen wat houterig wordt op den duur maar de gedichtjes lenen zich er wel uitstekend voor om heel snel uit je hoofd te leren en je kind te laten oefenen met de prachtigste klanken en grappige woorden.

Mijn dochter van bijna drie vindt Stappe stappe step een erg leuk boek en mijn zoon van zes luistert graag nog mee, vindt het leuk om de zinnen aan te vullen en moet soms erg lachen om de grappige woorden en uitdrukkingen in dit mooie boekje.

Stappe stappe step – Miep Diekmann
Koop bij bol.comIllustraties van Thé Tjong-Khing
Hardcover, 40 pagina’s, uitgeverij Querido
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Lara Bellis

lbellis@xs4all.nl'
Mijn naam is Lara Bellis en ik ben 31 jaar. Ik woon samen met mijn man en onze kinderen Arthur (5) en Felien (2) in Amersfoort. Naast Trotse Moeder ben ik muziektherapeut en als zelfstandige breng ik muziektherapie aan huis bij volwassenen met een verstandelijke beperking en ook aan kinderen met autisme.

Check Also

Het oneindige verhaal

Er is een werkelijk schitterende nieuwe uitgave van de klassieker Het oneindige verhaal. Zelf heb …

Share
Share