Hier moet je op letten als je een nieuwe auto koopt

Heb jij het goede voornemen om dit jaar een nieuwe auto te kopen? Leuk! Natuurlijk wil je dan een auto die past bij jou en je gezin. Dus waar moet je op letten? Samen met Independer zet ik zes punten voor je op een rij. Zodat jij straks wegrijdt in de auto die écht bij jullie past.

Maak een wishlist
Als je een nieuwe auto gaat kopen, is het slim om eerst een wensenlijstje te maken. Waar wil je de auto voor gebruiken? Met dit wensenlijstje ga je goed voorbereid naar de dealer of garage.

Jouw wensenlijstje:

 1. Instaphoogte van de auto
  Als je jonge kinderen hebt, is het prettig om een auto te kiezen met een hoge instap. Hierdoor hoef je minder diep te bukken bij het plaatsen van een kinderzitje of het vastklikken van de gordels. Zo’n hoge instap is ook populair bij senioren, mensen met rugklachten of lange mensen.
 2. Hoeveel ruimte en zitplaatsen heb ik nodig?
  Met kinderen is het fijn om iets meer ruimte in de auto te hebben. Voor jou kan een stationwagen, vierdeurs sedan of zelfs een MPV dan een goede keuze zijn. Dat is ook fijn voor het meenemen van (veel) bagage. Als je meestal alleen of met z’n tweeën in de auto zit, heb je misschien voldoende aan een tweedeurscoupé.
  Let op: een grotere auto weegt meer en verbruikt meer brandstof. Dat betekent ook dat je meer wegenbelasting betaalt.
 3. Hoeveel heb ik te besteden aan maandelijkse autokosten?
  Als je een auto hebt, betaal je verschillende kosten. Bijvoorbeeld voor de wegenbelasting, aanschafbelasting, onderhoud, brandstof, een parkeerplaats en je autoverzekering. Zet al deze kosten eerst even op een rij, voordat je een definitieve keuze maakt. Zo kun je ook zien of je de auto die je op het oog hebt, echt kunt en wilt betalen.
  Tip: onthoud dat je bespaart op je autoverzekering als je weinig kilometer rijdt of een kleinere auto koopt.
 4. Milieu en energielabel
  Wil je het milieu zo min mogelijk belasten met jouw auto? Dan kun je kiezen voor een zuinige en schone auto. Een schone auto betekent dat deze minder schadelijke stoffen uitstoot, zoals CO2. Een zuinige auto verbruikt weinig brandstof. Op het energielabel staat hoe schoon en zuinig een auto is. Het zegt iets over:
  * de CO2-uitstoot in gram per kilometer;
  * hoeveel brandstof de auto verbruikt;
  * wat de aandrijving is (brandstofsoort, hybride of elektrisch);
  * de klasse van zuinigheid (loopt van A, zeer zuinig met brandstof tot G, zeer onzuinig).
  Goed om te weten: hoe zuiniger en schoner een auto is, hoe minder belasting je betaalt.
 5. Veiligheidsvoorzieningen
  Nieuwe auto’s hebben altijd diverse veiligheidsvoorzieningen. Vraag na wat de standaarduitrusting is van de uitvoering die je hebt gekozen. Let ook zelf, tijdens de proefrit, op:
  * airbags
  * anti-whiplash hoofdsteunen
  * ergonomische zitpositie
  * het zicht
  * aanwezige veiligheidssystemen (zoals Elektronische Stabiliteitscontrole)
  * stuurbekrachtiging
  * kreukelzones
 6. Op welke brandstof wil ik rijden?
  Als je graag een zuinige en schone auto rijdt, is het goed om na te denken over de soort brandstof waarop je auto moet rijden. Een elektrische auto is natuurlijk schoner dan een dieselauto. Als je niet heel veel kilometer per jaar rijdt, kan een elektrische auto een goede keuze zijn voor jou. Maar rijd je veel kilometers per jaar? Dan is een elektrische auto wat minder praktisch omdat je je accu om de zoveel tijd moet opladen.Als je voor een auto gaat die niet elektrisch rijdt, heb je verschillende opties. De meest bekende brandstofsoorten zijn diesel, benzine en LPG. Hoe kies je daaruit? Je kunt letten op:
  * Wegenbelasting. Voor benzineauto betaal je minder wegenbelasting dan voor een dieselauto, vanwege de belasting op het milieu.
  * De prijs. Zo is benzine is een stuk duurder dan diesel of LPG.
  * De motor. Een LPG-installatie is prijzig, maar is wel goedkoper dan diesel of benzine.
  * Milieubelasting. LPG is minder schadelijk voor het milieu dan benzine of diesel.
  * Trekkracht. Hang je regelmatig een caravan achter de auto? Dan is een dieselmotor interessant, die heeft meer trekkracht dan bijvoorbeeld een benzinemotor.

  Liever de voordelen van een elektrische auto, maar ver genoeg kunnen rijden op benzine, diesel of LPG? Dan kan de hybride auto een oplossing zijn. Die heeft een elektromotor én een verbrandingsmotor. Let wel op: de overheid heeft besloten deze auto’s steeds meer als ‘normale’ auto’s te behandelen, waardoor de belastingvoordelen minder worden. Omdat dit soort auto’s een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch rijden dan gedacht.

Wensenlijstje compleet? Tijd voor een proefrit!
Heb je een goed beeld van de autowensen van jou en je gezin? Dan is het tijd om uitgebreid te gaan proefrijden. Want een nieuwe auto is één van de grootste aankopen in je leven. Neem de tijd om langs verschillende dealers te gaan en maak aan de hand van je wishlist meerdere proefritten in verschillende auto’s.

Auto gekozen? Prijzen vergelijken en onderhandelen
Ben je eruit welke auto het wordt? Of je nu bij de merkdealer koopt, wel of geen auto inruilt: onderhandel altijd over de prijs. Neem als richtlijn voor onderhandelingen 4 tot 8 procent van de cataloguswaarde. En lukt het je niet om wat van de vraagprijs af te halen, onderhandel er dan gratis extra accessoires of opties bij. Ruil je je auto in? Laat deze dan eerst taxeren. Zo sta je sterker in je onderhandeling.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Wat moet je kopen voor jouw kind?

Jouw kind is bijna jarig! Erg leuk, maar ook een beetje stressvol, want wat voor …

Share
Share