Tips bij kiezen van babynamen

Ben je al begonnen na te denken over een naam voor de baby? Het kiezen van namen is een belangrijke en moeilijke beslissing. Maar het bedenken van een naam voor jouw kindje is vooral ook erg leuk. Lekker fantaseren over je kind…

Zo veel keuzes
Kies je voor één voornaam of krijgt je baby meerdere namen? Wil je jouw kindje vernoemen naar opa/oma, je favoriete locatie (Venetië, waar ze verwekt is) of persoon die je belangrijk vindt? Wil je een klassieke naam, een aparte naam of een een oer-Hollandse naam?

Waar moet je op letten
Het keuze van de naam kan ook gevolgen hebben waar je van tevoren misschien nog niet aan gedacht had. Krijgt zou baby dezelfde voorletter(s) als iemand anders in het gezin (denk aan binnenkomende post)? Spellen de voorletters van je kind een woord waarmee je kind op latere leeftijd misschien mee gepest kan worden (bijvoorbeeld: K.U.T. de Vries)? Is de volledige naam (dus voor en achternaam) wel goed verstaanbaar of uit te spreken als je het achter elkaar zegt?

Ambtenaar kan ook naam kiezen voor jouw kind
In Nederland heb je als ouders keuze genoeg om uit te kiezen. Je mag zelf bepalen hoe je kind gaat heten. De enige reden waarbij een voornaam bij de aangifte niet geaccepteerd wordt, is wanneer de gemeenteambtenaar de naam zo vreemd of negatief vindt, dat hij of zij dit een onacceptabele naam vindt. In die gevallen, is de ambtenaar bevoegd om zelf een andere naam kiezen voor het kind. Bekijk hier voorbeelden van rare babynamen>>

TIPS
In ieder geval zijn er keuzes genoeg en veel om rekening mee te houden. Je partner heeft zo zijn ideeën, past de voornaam wel bij de achternaam en hebben niet alle kindjes uit je buurt dezelfde naam? Hier een aantal tips om je te helpen bij je keuze:

  • Bespreek vooraf eens samen met je partner wat voor type namen voor jullie afvallen of juist heel belangrijk zijn. Misschien denken jullie helemaal niet aan dezelfde typen namen. Hierbij is het vooral handig om te verwoorden wat jullie echt NIET willen. Dit maakt het doorspitten van namenboekjes al een stuk eenvoudiger.
  • Blader in verschillende namenboekjes om inspiratie op te doen.
  • Spreek de naam hardop uit. Vind je dan die naam nog wel zo leuk als op papier?
  • Hou een ‘open mind’ voor alle namen. Ook voor die namen die je partner, moeder of vriendin opperen. Wie weet verrassen ze je.
  • Maak een lijstje met namen die jij, je partner of jullie allebei leuk of ‘wel leuk’ vinden. Vaak denk je iets anders over een naam als je er dagen of weken later nog eens naar kijkt. Gedurende de zwangerschap verdwijnen namen van deze lijst of vind je weer nieuwe namen die jullie kunnen toevoegen.
  • Zowel je partner als jij hebben het VETO recht om namen te weigeren. Niets is vervelender dan een negatieve associatie bij een naam.
  • Hebben jullie ongemerkt toch een favoriet die elke keer boven aan het lijstje van leuke namen staat? Misschien is dat wel gewoon de naam voor jouw baby!

Lees ook:
Jongens met ongewone naam eerder crimineel
Nu Daan en Sophie populairste kindernamen
Bizarre namen voor baby’s
Rare voornaam is kindermisbruik

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Populaire babynamen in 2022

Ieder jaar presenteert het SVB een top 10 van babynamen op basis van de aanvragen …

Share
Share