16 weken zwanger


Je baby
Je baby is ongeveer 15 cm groot en weegt ongeveer 125 gram. Je baby is bedekt met laguno, een laag donzig haar. Rond de zestiende week vormt zich een vette, witte substantie op de huid van je baby, het huidsmeer.

Huidsmeer
Bij elke haar hoort een talgklier die het haar zelf en de huid eromheen vet moet houden. Dit is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap als je baby in het vruchtwater ligt. De huid mag niet te week worden.
De vettige substantie van de talgklieren en de afgestoten huidcellen vormen samen de beschermende huidzalf of het huidsmeer. De donsharen (Lanugo) helpen het huidsmeer op zijn plaats te houden.
Het huidsmeer is ook een goede bescherming tegen huidinfecties.
Op het einde van de zwangerschap komt de huidzalf los en maakt het vruchtwater troebel.
Vaak is er vlak na de geboorte nog wat huidsmeer aanwezig. We hoeven dit helemaal niet weg te wassen, het trekt vanzelf in de huid.

Je lichaam
Zoals je baby in je buik nog moet groeien, zo moeten ook je gevoelens voor je baby in je buik groeien. Dat gaat geleidelijk. Weinig vrouwen hebben meteen vanaf het begin al een band met hun ongeboren kindje. Voor je partner is het nog moeilijker.
Als je het hartje van je kindje bij de verloskundige hoort kloppen en straks je baby voelt bewegen, is dat voor veel vrouwen en hun partners een belangrijk moment. Je baby zelf gaat meer voor je betekenen.
Er zijn geen voorschriften voor gevoelens. Bij iedereen is het verschillend. Doe het gewoon op je eigen manier.

Zwanger en sporten
Zwanger en sportDoor beweging voel je je vaak goed en krijg je energie. Gelukkig kun je ook tijdens je zwangerschap gewoon door blijven sporten.
Luister altijd naar je lichaam!
Als je hebt gesport en je hebt daarna veel last van harde buiken of buikpijn, dan is dit een teken van je lichaam dat je niet goed bezig bent.
Veel vrouwen merken dat ze, naarmate de zwangerschap vordert, minder intensief moeten sporten. Voor alle zwangeren, of ze nu geoefend zijn of niet, geldt:

  • Drink veel voor, tijdens en na het sporten om uitdroging te voorkomen
  • Het is niet verstandig te sporten in een zeer warme, vochtige omgeving
  • Beoefen geen sport waarbij het risico aanwezig is van buikletsel, vallen of overbelasting van je gewrichten
  • Span je nooit zodanig in dat je uitgeput of buiten adem raak

Lees hier verder over ”wat doet de zwangerschap met je lichaam” en ”wat gebeurt er in je lichaam tijdens het sporten?” en “oefeningen tijdens je zwangerschap”.

Fietsen, wandelen en zwemmen zijn de beste sporten voor zwangere vrouwen.

Zwanger en sauna
Gedurende je zwangerschap wordt het vruchtwater op een constante temperatuur gehouden, een halve graad boven je eigen lichaamstemperatuur.
Het vruchtwater zorgt voor warmte. Maar als jij het erg warm krijgt bijvoorbeeld door een sauna, kunnen er veranderingen optreden in de bloeddruk en de circulatie en kunnen er hartkloppingen ontstaan. Zowel jij als je baby kunnen hier last van hebben.

Zwangerschapscursussen
Zwangerschapscursussen zijn er in alle soorten en maten: van alom bekende gym tot een thuistraining via je mailbox. Een zwangerschapscursus helpt je bij de voorbereiding op je bevalling en de komst van je baby. Door middel van een cursus leer je bepaalde technieken die je bij de bevalling kan gebruiken. Tevens krijg je veel informatie over de zwangerschap en baby’s. Denk aan zwangerschapsgymnastiek, zwangerschapsyoga, zwangerschapszwemmen, een cursus bevallen of hypnose.
De zwangerschapscursussen zijn ook bedoeld om je ervaringen te delen met medezwangeren.

Wij helpen je hier kiezen.

043karinvandewielfotografie-klein

Zwangerschapskwaaltjes
Kuitkrampen
Veel zwangere klagen over been krampen, vooral ’s nachts. Kuitkrampen ontstaan meestal vanaf de 4e maand en worden erger naarmate de zwangerschap vordert.

Kramp
Je baby is zijn hele skelet aan het opbouwen, en gebruikt daarvoor veel calcium. Dan kan het voorkomen dat jij tekort hebt. Vaak is dit de oorzaak van kramp, met name in de kuiten. De meeste remedies zijn dan ook gebaseerd op het aanvullen van calcium.
Voeding die rijk is aan calcium. Calcium zit met name in zuivelproducten zoals melk ( producten ), vlees, vis en kaas.Daarnaast ook in andere producten maar met mindere mate.Vermijdt cola. Dit is namelijk zuurder dan azijn en zorgt ervoor dat de darmen de kalk die je binnenkrijgt niet kan worden opgenomen.

TIPS:

  • Zit niet met je benen over elkaar
  • Zit je, wiebel dan met je voeten en tenen en span je kuitspieren zo nu en dan aan
  • Ga een half uur per dag wandelen
  • Op tijd rusten
  • Voldoende drinken
  • Laat je partner voor je naar bed gaat je onderbenen masseren.
  • Slaap op je linkerzij, dit is de beste houding voor de doorbloeding naar je benen
  • Een warm bad kan je spieren ontspannen
  • Doe regelmatig strekoefeningen voor je kuitspieren, zeker voor je naar bed gaat

Krijg je kramp? Strek je kuitspier onmiddellijk. Duw je hiel van je af en trek met je hand je tenen naar je toe. Dit kan pijnlijk zijn, maar het zorgt er wel voor dat de kramp uit je spier trekt. Als je kramp over is, laat je tenen dan langzaam weer los en breng je voet in normale stand zodat de spier zich weer kan ontspannen. Als de kramp terugkomt, span de spier dan onmiddellijk weer aan. Als de kramp over is, wandel dan even rond en pak eventueel een warme kruik om tegen je kuit te leggen. Dit helpt ook om te voorkomen dat de kramp weer terugkomt.

Lees ook:
15 weken zwanger
17 weken zwanger
Ik ben …. zwanger, alle weken op een rij
Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Huidproblemen na de zwangerschap: 3 tips

Tijdens de zwangerschap is je lichaam hard aan het werk. Bijzonder eigenlijk hoe je lichaam …

Share
Share