Herman van Veen: “Voor het eerst” – Verhalen over ouder worden

Herman van Veen Voor het eerst omslagToen ik in Utrecht studeerde, kwam ik Herman van Veen wel eens tegen. In de schouwburg bijvoorbeeld, tussen het publiek. Ook toen viel hij al op, anders-dan-anders. Niet uit te leggen wat het was, waarschijnlijk zijn uitstraling. Als studente draaide ik zijn muziek, later heb ik in Carré ook een theatervoorstelling gezien. En altijd weer was ik geraakt door de diepte van de zinnen van deze man. Van de manier waarop muziek en tekst bij elkaar passen. Van het ongelooflijke talent van Herman van Veen, zowel muzikaal als wat de manier waarop hij naar het leven kijkt en dat kan beschrijven, betreft.

Voor het eerst is een boek met verhalen over ouder worden. Herman van Veen had voor mij al de wijsheid van een ‘oudere man’ toen hij jong was. Ik ben zeer benieuwd naar zijn inzichten en ervaringen die hij in zijn nieuwste boek deelt.

Voor het eerst inhoudsopgaveOver het boek
In Voor het eerst schrijft Herman van Veen over het onbarmhartige proces van het ouder worden. Wanneer begint dat, ouderdom? Op welk moment besef je dat die jonge man is afgelost door een man op zekere leeftijd?

De geest is vitaal, maar het lichaam hapert soms. De kloof tussen nu en vroeger wordt steeds groter. De ervaringen stapelen zich op, de herinneringen verdringen elkaar.

Onverschrokken gaat Van Veen de confrontatie aan met zichzelf en schrijft hij over zijn leven van toen en nu. Over vriendschappen en vergankelijkheid, verlies en levenslust en de troost van de verbeelding. Steeds verbindt hij zijn verhalen met zijn theater- en liedteksten, waarin wonderlijk genoeg de ouderdom en de dood al sinds jaar en dag alom aanwezig blijken te zijn.

Voor het eerst is een zoektocht naar betekenis, speels en filosofisch, om tot het besef te komen dat je ouder worden steeds weer voor het eerst doet. Het gaat vanzelf en gaat vanzelf weer over.

Bescheiden mening
Wat een boek. Ik ben er stil van. Zo nabij te mogen zijn bij gedachten en herinneringen. Zoveel mooie zinnen. Ik houd het kort: koop Voor het eerst en herken, geniet en herlees. Dit boek krijgt van mij de maximale score van 5 sterren.

Herman van Veen : “Voor het eerst“. Verhalen over ouder worden. [Thomas Rap]

‘Voor het eerst’ | Herman van Veen | Uitgeverij Thomas Rap | 1ste druk | ISDN9789400401631 | 2018 | Hardcover | 224 pagina’s | € 19,99 |

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Met mes en stokjes

Als ik dit kookboek in handen krijg, blader ik het even door en valt mijn …

Share
Share