13 weken zwanger

13 (dertien) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je baby
Je bent 13 weken zwanger en je baby is 9 cm en weegt 30 gram. Je baby is nu een mini mensje. Alles wat je baby moet hebben is in aanleg al aanwezig. Er ontstaat niets nieuws meer.

Dit betekent dat er vanaf nu minder risico bestaat op misvormingen en een miskraam. Je baby’s lichaampje wordt steeds meer een zelfstandig systeem.

Alle organen en lichaamsdelen gaan zich in detail verder ontwikkelen en alle functies moeten zich gaan oefenen. Het hoofdje kan alle kanten op bewegen. Armpjes en beentjes zijn nu veel in beweging. De handjes zijn steeds een beetje vroeger in de ontwikkeling dan de voetjes. Op elk vingertje en teentje is een nagelbed gevormd. In dit bed ontwikkelt zich de nagel. De vingertjes hebben hun eigen unieke vingerafdruk.

De armpjes hebben al ongeveer de juiste proportie en lengte. De beentjes moeten nog iets langer worden. Nu gaat het lichaam van je baby enorm hard groeien.

Het vruchtwater
Het vruchtwater bestaat uit zout water. De samenstelling lijkt op die van zeewater. Je baby drinkt ervan en soms verslikt hij zich en kan je baby de hik krijgen 🙂
Het vruchtwater zorgt voor een constante warmte. Daardoor krijgt je baby het nooit koud.

Je baby kan vrij in het vruchtwater ronddobberen. Je baby is alleen met de navelstreng verbonden met de placenta. In de eerste 4 maanden van de zwangerschap is je baby door weinig vruchtwater omgeven. Daarna neemt de hoeveelheid snel toe tot gemiddeld 800 ml. Het vruchtwater wordt continu ververst. Per etmaal zo’n 10-20 keer. Dit betekent dat er in die periode ongeveer 15 liter vruchtwater wordt aan- en afgevoerd.

Het vruchtwater wordt in de 1e helft van je zwangerschap gevormd vanuit de grote bloedvaten van de placenta (moederkoek) en de navelstreng (vergelijk het met zoiets als transpireren/zweten).

Het vocht dat door de wanden van de bloedvaten heenkomt, heeft ook allerlei bestanddelen uit het bloed, zoals glucose (suiker) en mineralen en later in de zwangerschap komen er nog andere stoffen bij.

Het vruchtwater heeft een belangrijke taak bij de ontwikkeling van je baby:

  • het maakt een gelijkmatige groei mogelijk
  • het verhindert dat je baby vastgroeit aan de vruchtvliezen
  • het geeft je baby een buffer zodat het veilig in de buik zit bij stoten of duwen in je buik.
  • bevordert de vrije bewegingsmogelijkheden. Onder water heb je minder last van de zwaartekracht. Het zwemmen van je baby is belangrijk voor de ontwikkeling van het beender- en spierstelsel.
  • het zorgt voor warmte
  • het zorgt voor een zekere bescherming tegen infecties die vanuit de schede van de moeder komen

De invloed van emoties
Het is gunstig voor de ontwikkeling van je baby, dat je zwangerschap zonder al te veel emotionele schokken en uitgesproken stress kan verlopen. Een goed psychologisch klimaat bevordert de bloedsomloop bij je placenta en dus ook de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je baby.

Je baby proeft, hoort en voelt je stemming nu!
In 9 weken zwanger staat al geschreven dat je baby kleine slokjes vruchtwater neemt. Je baby proeft bijvoorbeeld of je rustig bent of gespannen. Hij slikt het vruchtwater in en je baby wordt dan ook rustig of gespannen.

Uit onderzoeken is gebleken dat wanneer jij gestrest bent de smaak van het vruchtwater verandert. Je baby hoort, proeft en voelt je stemming. Door de toonhoogtes in je stem, het sneller of langzamer kloppen van je hart en je ademhaling; hoort, voelt en proeft je baby jouw emoties.

Je lichaam
Het tweede trimester (4e t/m 6e maand) van je zwangerschap is aangebroken. Het lichaam heeft zich aan de verhoogde hoeveelheid hormonen aangepast. De meeste vrouwen voelen zich in dit trimester het best. Er is veel meer energie. Je baby gaat nu groeien en dat ga je ook merken in je eigen buik, je buikje is nu ook meer zichtbaar.

Baarmoeder
Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een vuist. Daardoor gaat hij nu omhoog komen en wordt het zichtbaar dat je zwanger bent. De bovenkant van je baarmoeder wordt Fundus genoemd. Die bevindt zich nu ter hoogte van je schaambeen (Symfyse). De verloskundige of arts vermeldt in je dossier de afstand Fundus-Symfyse dat is de graadmeter voor de voortgang van je zwangerschap. Je ziet dat op je kaart staan als FS met een cm aanduiding erachter.

Lichaamsverzorging
Douchen en baden is volkomen veilig tijdens de zwangerschap. En het is heerlijk ontspannend. Zowel jij als je partner moeten je geslachtsdelen nu goed schoonhouden, omdat er vaak een verhoogde afscheiding is. Was je met lauw water, gebruik géén zeep. Want zeep vernietigt de natuurlijke weerstand tegen bacteriën en heb je meer kans op infecties. Op het bidet spoelen of een handdouche is voldoende. Gebruik geen intiemspray of doekjes. Bij veel afscheiding en als er jeuk is, is het verstandig je arts te raadplegen.

Haar
Je haar is tijdens de zwangerschap vaak voller, soepeler en glanzender.  De talgkliertjes in je hoofdhuid produceren nu minder talg en dat merk je direct: je haar is minder snel vet. Verander van shampoo als je dat nog niet gedaan hebt.

Nagels
Je nagels worden gedurende de zwangerschap wat brozer en breken snel. Problemen met je nagels kan je deels voorkomen door geen nagellak te gebruiken. En ze kort te houden. Na de zwangerschap krijgen ze weer hun ‘oude’ staat.

Trotse Moeders Banner - 13 Weken zwanger

Lees ook:
12 weken zwanger
14 weken zwanger
Ik ben …. zwanger, alle weken op een rij
Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share