Wat is het verschil tussen groene en zwarte thee? En hoeveel cafeïne mag ik binnenkrijgen, ook bij zwangerschap?

De theeplant, ook wel Camellia Sinensis genoemd, is verantwoordelijk voor zowel zwarte als groene thee. Het verschil tussen de twee theeën zit hem in de bewerking van de theeblaadjes. Zwarte thee ondergaat een natuurlijk proces, waarbij de bladsappen van de theeblaadjes in aanraking komen met zuurstof. Hierdoor kunnen de blaadjes volledig oxideren en verandert de kleur van de blaadjes van groen in goudbruin tot zwart. Bij groene thee vindt echter geen oxidatie plaats, maar worden de blaadjes direct na de oogst gestoomd, waardoor ze hun groene kleur en specifieke smaak behouden.

Losse thee; foto: Shutterstock

Cafeïne in thee
Er zit cafeïne in thee. Hoeveel cafeïne er in zit hangt af van de soort thee, hoe sterk de thee is gezet en de grootte van de kop of mok. Zwarte thee bevat gemiddeld 40 milligram cafeïne in een kopje van 125 milliliter. Groene thee bevat ongeveer de helft. Kruidenthee bevat geen cafeïne.

Cafeïne in koffie
Koffie bevat de stimulerende stof cafeïne. Hoeveel cafeïne er in koffie zit, hangt af van de soort, de sterkte en de grootte van de kop of mok. In een kop van 125 milliliter koffie, gezet met een papieren filter in een koffiezetapparaat, zit ongeveer 85 milligram cafeïne.

Gezonde volwassenen en cafeïne
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer 10 kopjes zwarte thee of ongeveer 20 kopjes groene thee per dag. Een volwassene heeft zo’n 1,5 tot 2 liter per dag aan dranken nodig.

Kinderen en cafeïne in thee
1 à 2 kopjes zwarte thee of 4 kopjes groene thee voor kinderen onder de 13. Als de thee verdund is met water of heel slap is gezet, is meer prima. Voor kinderen boven de 13 wordt niet meer dan 4 à 5 kopjes zwarte thee of 10 kopjes groene thee aangehouden.

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft
Het voedingscentrum adviseert niet meer dan 4 à 5 kopjes zwarte thee of 10 kopjes groene thee voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Je kunt ook het zekere voor het onzekere nemen, zeker wanneer je zwanger bent, en voor theïne- / cafeïnevrije thee (of koffie) gaan natuurlijk…

Verschillen in soorten thee en hoeveelheden cafeïne; foto: Shutterstock

Flavonoïden: bescherming tegen kanker?
Zowel groene als zwarte thee bronnen van flavonoïden. Flavonoïden is een groep van bioactieve stoffen. In thee zitten vooral catechines, wat een bepaald soort flavonoïden is. Tussen groene en zwarte thee verschilt de flavonoïdesamenstelling: de hoeveelheid is hetzelfde, maar de er zitten wel andere soorten in. De flavonoïden zouden bescherming tegen kanker opleveren doordat ze werken als antioxidant. Er zijn echter geen studies die dit aantonen of die een ander duidelijk effect van thee op de gezondheid laten zien.

Bronnen voor dit artikel:

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Is een hittegolf schadelijk voor mijn ongeboren baby?

Wanneer je zwanger bent en er is een hittegolf, of gewoon een dag met hoge …