Zwangerschapscursussen

Zwangerschapscursussen
Zwangerschapscursussen zijn er in alle soorten en maten: van alom bekende zwangerschapsgym tot een zwangerschaps thuistraining via je mailbox of online.

Een zwangerschapscursus is dat nou echt nodig?
Zeker als je opziet tegen de bevalling, is een zwangerschapscursus aan te bevelen. Een zwangerschapscursus helpt je bij de voorbereiding op je bevalling en de komst van je baby.
Je leert bepaalde technieken die je kunnen helpen bij je bevalling, zoals ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en bevallingshoudingen. En je krijgt veel informatie over zwangerschap en baby’s.
De zwangerschapscursussen zijn ook bedoeld om je ervaringen te delen met andere zwangeren

TIPS:

  • Check je polis of je cursus wordt vergoed
  • Begin in de tiende week van je zwangerschap vast na te denken over welke zwangerschapscursus bij jou past. Sommige zitten snel vol
  • Weet je niet wat je moet kiezen, raadpleeg je verloskundige, huisarts of gynaecoloog en bij de thuiszorginstelling in jouw omgeving.

Zwangerschapsgym
Je doet oefeningen om je spieren soepeler en steviger te maken. Met nadruk op je spieren die je tijdens de zwangerschap extra belast: je buikspieren en bekkenbodemspieren.En in deze zwangerschapscursus ligt het accent op het aanleren van ademhalingstechnieken die je helpen bij het opvangen van je weeën, zoals puffen en hijgen. Je krijgt alle mogelijke informatie over zwangerschap, bevalling en het kraambed en je kunt ervaringen uitwisselen met andere aanstaande moeders.
Voor wie? Voor iedereen. Zeer basic. Je krijgt alle mogelijke informatie over zwangerschap, bevalling en het kraambed en je kunt ervaringen uitwisselen met andere aanstaande moeders.
Vaak ook een keer met partner erbij: wordt er geoefend met het wegmasseren van de weeën, wordt er uitleg gegeven over de bevalling en hoe de partner de aanstaande moeder kan steunen.
De cursus begint meestal rond de 25e week.
Waar? Informeer bij je verloskundige en ook bij de plaatselijke kruisvereniging/thuiszorg/ouder- en kinderzorg.

Zwangerschapsyoga
Wil je aandacht voor de lichamelijke als de psychische kant van het krijgen van een baby, dan zou ik kiezen voor deze zwangerschapscursus. Bij zwangerschapsyoga wordt er veel aandacht besteed aan ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Er wordt ook veel informatie gegeven over zwangerschap, bevalling en kraambed. Vooral tijdens de ontsluitingsfase van de bevalling kun je erg veel baat hebben bij de yogatechnieken.
Voor wie? Ervaring met yoga is niet nodig. Wel moet je ervoor openstaan. Over het algemeen zijn deze vrouwen vrij bewust met hun zwangerschap bezig. Zwangerschapsyoga is vaak duurder dan zwangerschapsgym.
Waar? Je verloskundige of huisarts heeft vaak een folder met een adres waar zwangerschapsyoga gegeven wordt.

Zwangerschaps mensendieck
Mensendieck is een cursus die je helpt zoeken naar de beste manier om te staan, zitten, lopen, reiken, bukken en tillen tijdens je zwangerschap. Met extra aandacht voor je benen, bekken, rug, hals en hoofd. Ook de bevalling en de periode daarna komen uitgebreid aan bod.
Voor wie? Je hoeft geen klachten te hebben, maar als je ze wel hebt (rugpijn) dan is dit een aanrader.
Net als bij zwangerschapsyoga trekt deze cursus zwangeren aan die net een stapje verder willen. De insteek van de zwangerschapscursus mensendieck is alleen wat praktischer.
Waar? Op verschillende plaatsen in Nederland. Kijk hier bij kopje Zwangerschap en hier bij Praktijkzoeker of bel met de beroepsvereniging: 030-2625627

TIP: Lees het boek Duik in je weeën van Carita Salomé.

Zwangerschaps haptonomie
Doel is al vóór je bevalling contact te maken met je baby en jou en je partner zo goed mogelijk voor te bereiden op je bevalling.
Je probeert op verschillende manieren contact te maken met je baby. Het is een combinatie van natuurlijke aanraking, psychologie en filosofie. Je moet er wel voor openstaan, want het is een beetje soft. Er worden geen specifieke ademhalingsoefeningen gedaan. Wel leer je hoe je met de pijn kunt omgaan en je ruimte kunt maken in je lichaam om je baby te begeleiden tijdens de geboorte. Voordeel is dat je het (maar) met z’n tweeën doet, dus veel privacy hebt.

Zwangerschaps zwemmen
Zwemmen is erg goed voor je conditie. Je hebt niet snel last van blessures en kan door blijven gaan tot het eind van je zwangerschap. Bij deze cursus krijg je geen informatie over ontspanningstechnieken, bevallingshoudingen en ademhalingstechnieken, dus is zwemmen meer ter aanvulling op een andere cursus.
Informeer bij het zwembad in je buurt naar speciale zwangerschapscursussen.

Samen bevallen
Vergelijkbaar met andere cursussen, alleen ligt het accent vooral op het samen zijn. Samen met je partner bereid je je voor op de bevalling en de verzorging van je baby. Van verschillende houdingen voor tijdens de bevalling tot massagetechnieken voor de aanstaande vader. Een erg leuke cursus voor vaders die ook graag overal bij betrokken willen zijn. Meestal doe jet het met meerdere stellen. Kijk hier om adressen van de samen bevallen vereniging op te zoeken of bel 055-3557522

Zwangerfit
Een hedendaagse versie van zwangerschapsgym. Mag alleen gegeven worden door bekkenfysiotherapeuten die een zwangerfit-opleiding hebben gevolgd. Met elementen uit aerobics en fitness, dus vooral geschikt voor fitte zwangeren zonder klachten. Voordeel: omdat het door fysiotherapeuten wordt gegeven, kunnen ze tijdig ingrijpen als je wel klachten krijgt. Kan al vanaf week16. Kijk hier voor verdere informatie.

Lees hier verder over Wat doet de zwangerschap met je lichaam? en Wat gebeurt er in je lichaam tijdens het sporten?

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share