Met Bastiaan Ragas in Speelnatuur Tiengemeten

Namens TrotseMoeders.nl mochten we 20 juni jongstleden aanwezig zijn bij de opening van Speelnatuur Tiengemeten. Speelnatuur Tiengemeten is met 4,5 hectare het grootste stuk speelnatuur in Nederland van Natuurmonumenten. Mijn kinderen mochten mee tijdens deze opening, en dat was voor hun één groot feest. Het avontuur begon al in Zuid-Beijerland. Hier moesten we met het pontje naar Tiengemeten. De kinderen keken hun ogen uit.

Opening
Henk Maijer (beheerder Tiengemeten) en Reinie Melissant (burgemeester van Korendijk) heetten ons welkom, waarna Jan Jaap de Graeff (algemeen directeur van Natuurmonumenten) een korte toespraak hield. Daarna opende Bastiaan Ragas samen met scholieren van Basisschool de Viking uit Nieuwendijk het speelnatuur. Bastiaan Ragas is naast zanger, schrijver en acteur sinds maart 2012 ambassadeur van Natuurmonumenten. Bastiaan is een groot natuurliefhebber en zet zich volop in voor het behoud van de natuur. Zelf zegt Bastiaan over Speelnatuur Tiengemeenten: “Als ambassadeur van Natuurmonumenten ben ik bijzonder trots om dit woeste stuk natuur voor kinderen op Tiengemeten te openen. Al mijn kinddromen over natuurbeleving komen hier uit. Avonturen beleven in de natuur, zijn de mooiste avonturen voor kinderen.”

Basisschool de Viking uit Nieuwendijk is dit jaar de ambassadeurschool van Speelnatuur Tiengemeten. Dat wil zeggen dat zij een jaar lang meehelpen op Speelnatuur Tiengemeten. Zo zorgen ze o.a. voor de beplanting en zorgen ze ervoor dat het eiland schoon blijft. Als dank voor hun inzet mogen ze gratis naar Speelnatuur Tiengemeten, gedurende de tijd dat ze ambassadeurschool zijn. Volgend jaar zal er een andere basisschool ambassadeurschool worden.

Bastiaan Ragas

Vijf vragen aan Bastiaan Ragas:

Wat vind je ervan dat 70% van de jeugd nooit in de natuur komt?
Jammer. Sociaal flink aanklooien vind ik het. Kinderen hebben de natuur nodig om zich te uiten.

Wat maakt Speelnatuur Tiengemeten zo bijzonder?
Kijk maar om je heen, dat zegt genoeg.

Waarom zou men lid moeten worden van Natuurmonumenten?
Vooral om de Nederlandse natuur te behouden. We leven allemaal dicht op elkaar en dan is het belangrijk om de natuur die we hebben, te behouden.

Waarom mag er niet zoveel bezuinigd worden op de natuur?
Gelukkig wordt er niet meer zoveel bezuinigd. Maar overal moet bezuinigd op worden, dus ook op de natuur. Maar het is wel jammer dat er bezuinigd moet worden.

Ben jij iemand die jongeren erop aanspreekt als je ziet dat ze rommel achterlaten in de natuur?
Ik ben niet iemand die met het vingertje gaat wijzen. Maar ik ruim wel zelf regelmatig wat op.

Nu eindelijk spelen!
Na de opening renden de kinderen alle kanten op. Sommigen nog wat voorzichtig, anderen plonsden gelijk het water in. De één ging met zeewier aan de haal, terwijl een ander over de boomstammen liep die over het water lag. Of ze sprongen vanaf de boomstammen het water in. Binnen een minuut waren er dan ook al veel kinderen nat en vies. Sommige kinderen deden wel heel erg hun best om zo vies mogelijk te worden. Verder genoten de kinderen van de heuvels, kruiptunnels, knuppelbruggen, uitkijkpunt, een tobbe waar kinderen in konden varen en er was zelfs een vlot aanwezig. Er stond één ding voorop; Vies worden mag! En daar maakten de kinderen dan ook gretig gebruik van.

Speelnatuur Tiengemeten is ingedeeld in diverse eilanden. Zo heb je het Hutten- en Vlottenbouweiland, Doolhofeiland, Kruip door Sluip door eiland en Schobbereiland. Natuurlijk is er ook aan de kleintjes gedacht. Speciaal voor hen is er het Ukkie-eiland. Hier kunnen de kleintjes volop kliederen met water en zand. Er zijn voldoende picknicktafels aanwezig waar de ouders rustig kunnen zitten. Speelnatuur Tiengemeten staat garant voor een hele dag klimmen, klauteren, ravotten, kliederen met water en zand, maar bovenal gewoon heerlijk kind kunnen zijn en lekker actief bezig zijn in de natuur, waarbij je lekker vies mag worden

Wat moet je meenemen?
Neem zeker droge kleding en handdoeken mee, want één ding is zeker; de kinderen zullen heel nat en heel vies worden. Voor de zomervakantie zullen de douches en kleedruimtes klaar zijn, zodat kinderen de ruimte hebben om zich om te kleden, en de modder van zich af kunnen spoelen.

Kijk voor meer informatie over deze geweldige natuurspeelplek op www.natuurmonumenten.nl/content/natuurspeelterrein-tiengemeten.

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Interview met thrillerschrijver Stefan Ahnhem

Leuk: ik mocht thrillerschrijver Stefan Ahnhem interviewen. Vóór Corona zou ik uiteraard op kosten van …