De kat die de weg kwijt was [recensie]

De kat die de weg kwijt was heeft als extra tekst op de cover: “waargebeurd verhaal van een karaktervol katje en een dappere zwerver”. Dat maakt me echt nieuwsgierig naar dit boek…

Informatie over het boek
Michael King, ooit chefkok, is dakloos en depressief. Op een nacht vindt hij een zwerfkatje, even hongerig en vies als hij. Michael noemt haar Tabor en de twee worden onafscheidelijk. Wanneer de winter nadert trekken ze richting Californië. Bij de dierenarts blijkt dat Tabor is gechipt en dat haar eigenaar nog steeds naar haar op zoek is.

Mijn mening
Michael King woont en leeft op straat. Een leven waar hij het goed in kan vinden. Een van zijn “vaste” vrienden is Stinson. Ze leven van bedelen, maar dat levert lang niet altijd genoeg rendement op. Dan hebben ze samen honger, behoefte aan drank, sigaretten.

In de zomer bivakkeren ze in Portland. In het najaar wordt het zuiden opgezocht. Op een avond zag Michael een zwart katje, wat eerst heel schuw was, maar zich overgaf toen hij stevig vastgehouden werd. Het katje bleek gewond en erg mager. Ze besluiten het katje bij zich te houden.

We leren ook Ron kennen, de eigenaar van dit katje. Ron leeft helemaal in de ban van katten. In zijn interieur staan en hangen dingen die iets met katten hebben, of voorwerpen die daarbij horen. Rob doet alles wat mogelijk is om “Mata” , zoals het katje heet, terug te vinden. Hij verdenkt er zijn aan drugs verslaafde overbuurman van, dat die iets met de verdwijning te maken heeft.

Michael en Stinson noemen hem Tabor, een naam waar het diertje ook naar luistert. We gaan in dit boek naar de hopeloos geworden Rob, en genieten van de onvoorwaardelijke liefde van Michael voor hun Tabor. Ondanks dat ze er al snel achter kwamen dat de Tabor niet meer kunnen missen, blijven ze ook uitkijken of ze de rechtmatige eigenaar kunnen vinden. Tabor brengt hun, naast trouw, ook veel geluk. Bij het bedelen raakten de mensen vertederd door het katje, en ze leiden een luxe leven inclusief Tabor.

In het najaar wil Michael richting zuiden. Stinson niet, dus gaat hij alleen met Tabor. Die heeft de gewoonte gekregen om bovenop zijn rugzak te gaan zitten. Zij genieten samen , Tabor kan slapen en om zich heen kijken. We maken de reis mee, zo’n 3000 km. Soms zat alles mee, soms waren de ontberingen groot, soms was er gevaar, maar ze bleven samen.

Op de terugweg ging Michael bij Walter langs, een geliefde oude bekende. Omdat Walter zelf ook meerdere katten had, was Tabor niet welkom in zijn huis, hij zou immers een ziekte mee kunnen brengen! Om die reden lieten ze Tabor even controleren bij een dierenarts. Tot Michael zijn grote ontzetting bleek Tabor gechipt is. Daardoor kunnen ze hun katje terug brengen naar de eigenaar.

Wat zal Michael doen, welke keuze gaat hij maken?
Komt Tabor bij Rob terug?

Het is een verhaal naar waarheid. Dat maakt het verhaal bijzonder, soms lijkt het zelfs onmogelijk. Maar onmogelijke dingen gebeuren ook.

Het is een prettig boek om te lezen, waarin we zowel met Michael als met Rob mee mogen leven. Geen kattenliefhebber? Bij dit boek is dat niet van belang. Liefde speelt de hoofdrol.

De kat die de weg kwijt was – Britt Collins
Paperback, 253 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …