Ferrari’s in de hemel: een familieverhaal [recensie]

cover ferrari'sVijf gezinsleden, vijf individuen, op zoek naar elkaar, naar liefde en intimiteit. Moeder Dores verlangt nog altijd naar haar verongelukte piloot die haar zicht bood op een ander, mondainer bestaan. Haar man Emile kan haar dat met al zijn goede bedoelingen niet geven. Lizzy krijgt een geheime liefde: een opwindende actrice in New York, terwijl Daphne telkens valt voor de verkeerde mannen. En Ravi is de dichter van de familie, die via een aantal schijnbaar onbenullige tegenslagen volkomen aan de grond raakt.


Recensie

Ferrari’s in de hemel is, zoals de ondertitel al suggereert, een samenhangende bundeling van verhalen over één familie. Alle gezinsleden komen voor in dit boek, er is niet iemand het belangrijkst. Het boek vertelt over hun pogingen liefde en geluk te vinden. Maar oh, wat is dat moeilijk en wat is de balans tussen geluk enerzijds en droefenis en ellende anderzijds wankel.

IMG_5333
Moeder Dores is dan wel getrouwd met Emile, ze blijft haar hele leven terugverlangen naar haar verongelukte piloot. Ze verwachtte bij hem een ander, luxer bestaan te hebben en moet nu bijna de hele week werken. Haar man Emile aanbidt haar, maar hij kan Dores niet geven wat zij wil en twijfelt daardoor voortdurend aan zichzelf.

Zoon Ravi is dichter. Hij is volledig aan lager wal geraakt als gevolg van een paar stomme beslissingen, maar weet er uiteindelijk toch ook weer uit te krabbelen. Dochter Lizzy is een succesvolle zakenvrouw, getrouwd, kind. Maar eigenlijk valt ze op vrouwen  en verlangt haar hele leven terug naar een actrice in New York. Haar zus Daphne heeft het twijfelachtige talent steeds voor de verkeerde man te vallen.

IMG_5330
Ferrari’s in de hemel leest als een fotoalbum waar je in bladert en zo af en toe een foto wat beter bekijkt. En over die foto wordt je dan meer verteld. Gaandeweg het boek krijg je een indruk van het gezin, een beeld van wat iedereen bezig houdt. Eigenlijk zijn alle hoofdpersonen ongelukkig en de verschillende verhalen geven je en beetje inzicht in hoe dat eigenlijk gekomen is. Maar ook in hun dappere pogingen er iets aan te doen en iets van het leven te maken.

IMG_5328
De titel, Ferrari’s in de hemel, roept natuurlijk heel veel vragen op. Al in het eerste hoofdstuk vind je de verklaring van de titel, achteraf gezien eigenlijk al op de cover. Gelukkig maar, vind ik, ik denk dat het anders te veel had afgeleid van de inhoud van het boek. En dat zou zonde zijn geweest.

image (3)
Ferrari’s in de hemel is mooi geschreven en leest prettig en snel. Het boek is opgebouwd uit een aantal delen, die zich ieder in een andere tijd afspelen. Ieder gezinslid heeft steeds zijn of haar eigen hoofdstuk. Je leest dit niet alleen af aan de gebeurtenissen, maar ook de schrijfstijl en sfeer zijn op de verschillende personen afgestemd.

achterkant foto auteur
Ferrari’s in de hemel is de vierde roman van Anja Sicking, maar is het eerste boek dat ik van haar heb gelezen. Hier kan je een interview met haar lezen over dit boek.

Ferrari’s in de hemel – Anja Sicking
Roman, paperback, 198 pagina’s, uitgeverij Lebowski
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Een dagje weg met de familie: zo hak je de knoop door

Eindelijk hebben jullie een datum geprikt waarop de hele familie een dag vrij heeft en …