15 weken zwanger

Je baby is nu 15 weken. Je baby is ongeveer 13cm en weegt zo’n 110 gram. Wanneer jouw baby donker haar krijgt, beginnen de pigmentcellen in de haarwortel nu donker pigment te maken.

Je baby’s regelmechanisme

In deze vierde zwangerschapsmaand pompt het hartje van je baby al 30 liter bloed per dag. In de negende maand zal dat ongeveer 350 liter per dag zijn. Het eigen regelmechanisme van je baby zorgt ervoor dat sommige stofwisselingsstoornissen van jou opgevangen kunnen worden. Wanneer je ziek bent of overspannen kan je baby zelf jouw ‘verkeerde’ stofwisselingsproducten neutraliseren.

Je lichaam

Sommige vrouwen die al eerder een baby hebben gekregen kunnen vanaf nu hun baby al voelen. Ze herkennen het gevoel gewoon eerder. Als je voor het eerst in verwachting bent, weet je dikwijls niet goed wanneer je je baby voelt bewegen. Zodra je iets voelt, denk je misschien dat het je kindje is. Het kunnen ook je darmbewegingen zijn die je voelt. De eerste bewegingen van je baby zijn rond week 20 te voelen. Vaak iets later maar soms ook iets eerder.  Je moet gewoon nog een paar weekjes geduld hebben. Niet alleen je lichaam wordt dikker maar ook aan je armen en benen is te zien dat je dikker wordt.

Zwangerschapshormonen

Pigment Door het zwangerschapshormoon krijg je meer pigment in je huid, waardoor het kan zijn dat je overal bruine vlekken krijgt. De pigmentvlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling. Je tepels kunnen ook donkerder worden.
Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (andere namen zijn melasma of chloasma). Vlindervormige donkere vlekken over het voorhoofd, de neus en de wangen en soms de nek. Bij donkere vrouwen zijn ze vaak juist wat lichter van kleur dan de omliggende huid.
Tip: Wees voorzichtig met de zon of de zonnebank. Door deze verhoogde pigmentatie van je huid wordt je niet egaal maar vlekkerig bruin. Probeer dus eerst uit of je hier last van hebt door kort in de zon te gaan zitten. Blijkt dan dat je geen last hebt, kun je hierna normaal gaan zonnebaden. Bescherm je gezicht met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor tot een maand of drie na je zwangerschap. Of gebruik een zelfbruiningsproduct, het liefst hypoallergeen, want je huid is nu gevoeliger dan normaal. Is het te laat en heb je al een zwangerschapsmasker, dan zijn er pigmentcremes die dat masker kunnen verminderen.

Puistjes Ook puistjes zijn een gevolg van de zwangerschapshormonen. De talgklieren van je huid zijn actiever. Prettig als je een droge huid had, maar minder als je huid al vettig was. Krijg je weer puistjes! Houd je huid goed schoon en drink veel water om de afvalstoffen af te voeren en let op wat je eet, eet gezond. Snurken De slijmvliezen in je neus kunnen door de zwangerschapshormonen opzwellen. Daardoor zal je meer door je mond ademen. En gaan snurken.

Zwanger en medicijnen

De meeste medicijnen komen via de placenta ook bij je baby. Geneesmiddelen (tabletten, capsules, drankjes) die je via je mond of anus (zetpillen) inneemt maar ook medicijnen via je huid (zalf, crèmes, pleisters) of b.v. oogdruppels, neusspray, injecties. De medicijnen die jouw lichaam binnenkomen, ze komen allemaal eerst in jouw bloed terecht en uiteindelijk ook in het bloed van je baby. Gebruik daarom alleen geneesmiddelen of preparaten die voorgeschreven zijn door je arts. En vertel je arts (en je tandarts) dat je zwanger bent. Het is ook handig om bij de apotheek te melden dat je zwanger bent.

Vitaminepreparaten hebben geen extra gezondheidswaarde. Ze zijn niet noodzakelijk als je verstandig eet. Sommige stoffen die vitamine A bevatten, zijn bij overmatige inname zelfs schadelijk voor je baby! Alleen aan vrouwen met een donkere huidskleur wordt extra vitamine D aanbevolen, met name als zij gesluierd zijn en weinig bloot staan aan zonlicht. Bij pijnklachten kan je uitsluitend paracetamol zonder gevaar gebruiken. Zie de bijsluiter voor de dosis. ->lees verdere informatie op Zwanger en medicijnen

Praktisch Het is handig om alvast na te denken over de aanschaf van de spullen voor je baby. Je hebt nu de energie en de tijd en je voorkomt meteen dat je alle uitgaven in één keer moet doen. Ook prettig i.v.m. de levertijd van artikelen die soms wel 6 á 8 weken is.

  • Het is ook verstandig om nu de babykamer klaar te gaan maken. Je bent nu nog lekker mobiel 🙂 en je beweegt je nog gemakkelijk.
  • Als je zelf gaat klussen, let dan op de gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld met het verven (verf op terpentinebasis).  En niet te zwaar tillen.

Lees ook:

14 weken zwanger
16 weken zwanger
Ik ben …. zwanger, alle weken op een rij
Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Leuke apps voor tijdens je zwangerschap

Je zwangerschap is een bijzondere en spannende tijd waarin er veel verandert. Een beetje extra …