17 weken zwanger

Je baby
Je baby is ongeveer 17 centimeter lang en weegt ongeveer 190 gram. Je baby kan onder zijn gesloten oogleden met zijn oogjes draaien, recht vooruit kijken en ook heel scheel kijken. Je baby kan nu licht en donker onderscheiden. Wanneer jij met je blote buik in de zon ligt, zal je baby dat kunnen zien! Je baby opent de oogjes enkele maanden voor de geboorte, rond de zevende maand.

Je lichaam
Je lichaam heeft zich nu aan de zwangerschap aangepast, vooral aan de verhoogde hoeveelheid hormonen. De vermoeidheid en de misselijkheid van de eerste weken verdwijnen. Het eten verteert langzamer. Je maag is normaal 50 minuten na de maaltijd weer leeg. Tijdens de zwangerschap duurt dat 130 minuten. In je hals is je schildklier tweemaal zo groot geworden. Strakke kragen passen je niet meer zo goed. Je hart slaat sneller en krachtiger. Gemiddeld heeft een zwangere vrouw een hogere lichaamstemperatuur: zo’n 0,8 graden hoger dan normaal. Dat merk je vooral ’s nachts.

Zwangerschapskwaaltjes
Lage rugpijn
Door het hormoon progesteron worden de verbindingen tussen de gewrichten losser, zo ook tussen je staartbeentje en je heupbeenderen. Hierdoor kunnen zenuwen makkelijker bekneld raken. Heb je last van de onderrug en straalt de pijn via je billen uit naar je bovenbeen, dan heb je wellicht last van ischias.

Raadpleeg je huisarts want misschien is het zinvol is om naar de fysiotherapeut te gaan.

Probeer zoveel mogelijk de natuurlijke stand van je rug aan te houden.
Let heel goed op je houding. Probeer zoveel mogelijk je natuurlijke houding aan te houden. Vooral als de buik dikker wordt hebben veel zwangere de neiging om met de buik naar voren te lopen (holle rug), dit is bijzonder belastend voor je rug. Maar ook het tegenovergestelde is niet goed, de rug proberen recht te trekken.

Rugklachten worden ook vaak veroorzaakt door overbelasting. Je lichaam krijgt tenslotte heel wat extra gewicht mee te slepen. Het is in de zwangerschap erg belangrijk om goed ondersteunende schoenen te dragen. Hoge hakken zijn uit den boze. Als je schoenen gaat kopen houd er dan wel rekening mee dat je vaak wat vocht gaat vasthouden in je voeten, koop de schoenen een beetje ruim. Verder is het in je zwangerschap extra belangrijk om goed te tillen, d.w.z. vanuit je benen en niet vanuit je rug.

TIPS:

  • Ter ontlasting van je rug is het goed om, zeker als je veel loopt of lang staat, je buikspieren aan te spannen (de buik intrekken). Hierdoor hangt de baarmoeder minder aan de banden die naar je rug lopen. Let op dat je alleen de buikspieren aanspant en niet je rug bol trekt.
  • Oefening ter verlichting van rugklachten: ga op handen en knieën zitten en verdeel je gewicht. Let op dat je rug recht is en niet hol hangt. Krom je rug omhoog, laat hoofd en schouders hangen (als een blazende kat) en span gelijktijdig je buik- bil- en bekkenbodemspieren. Terwijl je dit doet adem je uit. Adem erna diep in en kom terug in de oude positie met rechte rug. Maak vervolgens je rug zo hol mogelijk, adem nu ook weer in. Duw je buik dus zover mogelijk richting de grond, houd even vast en kom dan weer terug in de neutrale positie. Herhaal dit een aantal keren.
  • Ook bij rugklachten biedt het zwangerschap panty broekje zeer veel steun. Probeer eerst bovenstaande adviezen, maar helpen die niet en heb je al vroeg in de zwangerschap last van je rug, overweeg dan om er een te kopen. Het is wel belangrijk om spierverslapping te voorkomen dat je ook met het panty broekje een paar keer per dag de buikspieren aanspant.

Jeuk
Sommige zwangere vrouwen hebben last van jeuk. Vaak op armen, benen en buik. Mentholpoeder en het dragen van katoenen kleding geven verlichting. Het is goed om het aan je verloskundige te melden want heel soms is het een symptoom van een vorm van geelzucht of ijzergebrek.

Zwanger en werk
Je bent zwanger en werkt. Dan komen er vast allerlei vragen op, zoals: wanneer moet ik mijn werkgever inlichten, wat zijn mijn rechten als ik zwanger ben, ben ik nog steeds verplicht om nachtdiensten te doen, waar moet ik op letten als ik met gevaarlijke stoffen werk, heb ik recht op meer pauzes en hoe zit het na de bevalling met geven van borstvoeding op het werk? Alles weten over zwanger en werken? Klik hier>>

Lees ook:
16 weken zwanger
18 weken zwanger
Ik ben …. zwanger, alle weken op een rij
Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Leuke apps voor tijdens je zwangerschap

Je zwangerschap is een bijzondere en spannende tijd waarin er veel verandert. Een beetje extra …