20 weken echo

Elke zwangere vrouw heeft recht op een 20-weken-echo bij een verloskundige, ziekenhuis of speciaal centrum. Dit wordt vergoed door de verzekering. De echo gebeurt meestal tussen de 18 en 22 weken zwangerschap. Er wordt dan gekeken naar de groei van je baby en naar bepaalde geboorteafwijkingen. De placenta en de navelstreng worden gecontroleerd, net als alle vitale organen van je kindje. Aandoeningen zoals een open ruggetje, waterhoofd, afwijkingen aan het skelet, nierafwijkingen, problemen met de maagafsluiting, gat in het middenrif, spleet in de lip of gehemelte en ernstig aangeboren hartafwijkingen kunnen worden vastgesteld.

Geen garanties
De echografiste of verloskundige kijkt jouw kind van top tot teen helemaal na. Helaas is het niet zo dat altijd alles gezien wordt. Houdt er rekening mee dat door de ligging van je baby en/of de kwaliteit van het beeld de afwijkingen niet altijd goed beoordeeld kunnen worden. En, het is geen 100% zekere garantie dat alles gezien en goed beoordeeld wordt! Vindt de echografist wel iets ernstigs, dan word je meestal doorverwezen voor verder onderzoek. Afhankelijk van wat je baby zou mankeren wordt er een nieuw plan gemaakt over het helpen van de baby, de voortgang van de zwangerschap en de bevalling.

Geslacht weten?
Omdat het geslacht van de baby al zichtbaar is, en vaak te zien is bij deze echo, moet je op voorhand aangeven bij de echografiste of je wilt weten of je zwanger bent van een zoon of een dochter. Echografisten kunnen dan hun best doen om de geslachtsorganen niet in beeld te nemen, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Hou er dus rekening mee dat je wellicht toch achter het geslacht komt, of je wilt of niet.

Een extra genietmoment
Deze 20wekenecho is een medische echo waar de echografisten ook liever niet hebben dat je filmt. Je weet namelijk maar nooit wat ze eventueel kunnen vinden. Het is dus een spannend moment. Gelukkig is de uitslag bij het meerendeel van de zwangere vrouwen helemaal goed. En je kan altijd ook nog een pretecho laten doen voor een extra genietmoment. Lees meer over pretecho’s  >>

Lees ook:
De verschillende echo’s
Echografie bij zwangerschap
20 weken zwanger
Ik ben … weken zwanger. Alle weken op een rij

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Vanaf september 2021: de 13 weken echo

Inmiddels is het voor veel mensen bekend: de 20-weken echo is een medisch onderzoek rond …