De uitburgering van Friedjof Madsen

imageDe uitburgering van Friedjof Madsen is de tweede roman van Silvia Toebak. Het leest snel en makkelijk. Ik was onlangs voor mijn werk lang onderweg met de trein en heb het boek die dag tijdens mijn treinreizen gelezen. Ik vond het een leuk boek met veel humor en de reizen vlogen die dag voorbij.

Het huwelijk van voormalig proftennisser Friedjof Madsen is stukgelopen en hij besluit te gaan uitburgeren. Alles wat hij had laat hij achter bij zijn ex-vrouw Carmen en hij gaat in een caravan wonen op het terrein van een boer. Om te kunnen leven, geeft hij privé-tennisles aan vrouwen in het Gooi en hij helpt zijn vriend Dolf een handje in diens klusbedrijf Het Natte Kwastje. Friedjof wil niet meer consumeren en dwaalt steeds verder af van de huidige maatschappij.image

De uitburgering van Friedjog Madsen is een heel humoristisch boek dat je aan het denken zet over onze consumptiemaatschappij en de manier waarop veel mensen leven. Rijke dames in het Gooi worden als voorbeeld gebruikt. Het kan niet op, geld speelt geen rol.

En dat moet natuurlijk een keer mis gaan. Friedjof wordt hier tragisch slachtoffer van, maar is gelukkig (mentaal) sterk genoeg om zich weer te herstellen.

Ik vraag me eigenlijk vooral af wat de houdbaarheid van het boek is. Friedjof is tennisser geweest en tennis speelt nog steeds een belangrijke rol in zijn leven. Hij verdient er zijn geld mee, door privélessen te geven, maar hij kijkt er ook op tv naar.

Tijdens het verhaal is de U.S. Open en de deelnemers worden bij naam genoemd. Namen als Djokovic en Federer zijn nu dan wel bekend, maar over een  jaar of tien (en wellicht nog wel eerder) zullen veel lezers hun namen vergeten zijn. Dit soort dingen maakt een boek in mijn ogen snel gedateerd en maakt dat ik me wel afvraag hoe lang lezers dit boek leuk vinden. Dat zou jammer zijn.

De uitburgering van Friedjof Madsen – Silvia Toebak
Roman, paperback, 192 pagina’s, Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

19 maart in De Balie: ‘de moeder, de schrijver’

In de aanloop naar de Boekenweek verschijnt Ik, moeder (€19,99, Meulenhoff) – een literaire verhalenbundel over het …