Listeriose


Listeria
De Listeria bacterie is de bacterie die verantwoordelijk is voor de waarschuwing voor zwangeren met betrekking tot kaas (het kan een miskraam of doodgeboren kind tot gevolg hebben). De Listeria bacterie komt regelmatig voor in melk en kan overleven in rauwmelkse zachte kaas. In de hollandse boerenkaas van het Gouda-type overleeft de bacterie dus niet. Deze kaas kan gerust gegeten worden.

Zachte kazen
Alleen zachte kazen die van rauwe melk worden gemaakt, als brie de Meaux, worden ontraden voor zwangeren. Veel kazen in de supermarkt (gewone brie, chevre, deense feta etc.) zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus onschadelijk. De populaire Roquefort kaas is van rauwe schapenmelk gemaakt, maar hierin is Listeria nog nooit aangetroffen.

Listeriosis
De bacterie geeft bij de mens listeriosis. De syndromen behorend tot listeria-infectie zijn o.a: meningitis, sepsis, pneumonie, endocarditis, encefalitis, otitis media en endometritis.

Bron

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share