Eerste Hulp Bij Huiswerk

De scholen zijn door bijna het hele land weer begonnen en dat komt vanaf de kinderen natuurlijk niet zonder gezeur. Het huiswerk zal hier een van de eerste ‘probleempjes’ van zijn. Hier een aantal tips & trics hoe je jouw kind kunt motiveren om zijn of haar huiswerk goed en op tijd te maken.

– Kinderen willen vaak als ze thuis komen van school even relaxen om bij te komen en even hun ei kwijt. Luister daarom goed naar de verhalen over wat je kind heeft meegemaakt terwijl jullie gezellig samen aan een kopje thee en een versnapering zitten. Nadat alle verhalen over school zijn verteld kun je tenslotte vragen of er nog huiswerk is opgegeven en voor wanneer dat af moet zijn. Kinderen kunnen namelijk nog niet zo goed plannen omdat de hersenen nog niet volgroeid zijn en hebben daar de nodige hulp bij nodig. Ondersteun je kind hier dus in, maar neem niet alles uit handen, zo leren ze het namelijk nooit.

– Wat bij mij vroeger erg heeft geholpen en wat dus ook bij je kind erg goed zou kunnen werken is een vaste tijd voor het huiswerk instellen. Dit is het handigste om na het relax en praat halfuurtje te doen, en voor dat het kind de ontspanning op gaat zoeken. Stel dit ook duidelijk aan je kind, bijvoorbeeld: “Als je klaar bent met je huiswerk, mag je televisie kijken”.

– Stimuleer je kind om het huiswerk te pakken en te beginnen aan de opdrachten. Dit is vaak het moeilijkste deel van het huiswerk maken: Het beginnen. Als het nodig is, kun je ook bij het kind aan tafel gaan zitten en hem/haar zo nodig helpen met de opdrachten. Maar let wel op: Het is niet de bedoeling dat jij de opdrachten voor je kind gaat maken! Denk dus voor het antwoord geven op de vragen die je kind jou stelt goed na of het wordt gesteld omdat het niet wordt gesnapt of dat hij/zij gewoon snel klaar wilt zijn er iets anders wilt gaan doen.

– Door complimenten te geven, motiveer jij je kind ook om door te gaan met de opdrachten en deze zo goed mogelijk af te ronden.

– Stimuleer je kind om zelf oplossingen te bedenken. Als er aan je wordt gevraagd hoe je iers bijvoorbeeld schrijft. Vraag dan eerst hoe ze denken dat het moet en laat het ze opschrijven. Als het goed is, kun je ze dan weer complimenteren en als het niet helemaal klopt, kun je ze dit op een zo positief mogelijke wijze vertellen. Op deze manier wordt het door de kinderen ook beter onthouden dan als je het ze alleen maar verteld hoe ze het moeten schrijven, zonder het zelf te hebben geprobeerd.

– Kinderen vinden het leuk om aangemoedigd te worden en om te laten zien dat ze het goed hebben gedaan. Kijk daarom ook regelmatig naar het huiswerk dat je kind heeft gemaakt en zeg er iets leuks over. Ook overhoren, als het kind dingen heeft moeten leren, kan motiverend werken.

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

“Mag ik een iPhone?” Zo pak je dat aan

Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met smartphones. Het is dan ook niet gek dat …

Share
Share