Littekens

cover Littekens

Clara, een Frans meisje, brengt haar zomervakantie in Frankrijk bij haar grootmoeder door. Op het platteland, ver van de stad waar ze woont en waar iedereen weet wat haar is overkomen.
Paul is een Nederlandse jongen. Hij is na een lang jaar ziek geweest te zijn uit Nederland komen fietsen om zijn vakantie bij familie door te brengen. Tijdens zijn fietstocht heeft hij een nacht doorgebracht bij monsieur Marting, die vaker gestrande reizigers opvangt. Een bijzondere ontmoeting die indruk heeft gemaakt op Paul. Kort nadat Paul is vertrokken, blijkt monsieur Martin te zijn overleden. Is hij van de trap gevallen? Of geduwd? Wat heeft Paul hiermee te maken?
En hoe zit het met Clara?

Recensie
Als je het nog niet wist, wordt het al in het eerste hoofdstuk van Littekens duidelijk: beide jongeren, Paul en Clara, dragen een geheim met zich mee. Er is hen iets overkomen …, ze moeten iets hebben meegemaakt dat hen voor altijd tekent, dat ze de rest van hun leven bij zich dragen. Al snel ontmoeten ze elkaar, maar het duurt even voordat ze ook echt in contact met elkaar komen.

Littekens - overzicht
Littekens wordt dan weer vanuit Paul en dan weer vanuit Clara geschreven. Je gaat mee in wat zij meemaken, en vooral ook wat zij denken. Op een gegeven moment komen hun verhalen samen. Ze vinden elkaar sympathiek, herkennen de pijn van de ander en delen dezelfde smaak voor muziek, Formidable van Stromae bijvoorbeeld.

Littekens - litteken Clara
Wat Paul is overkomen en wat Clara is overkomen, is ook vrij snel helder. Al blijft het verhaal van Clara langer en met meer raadsels omgeven dan dat van Paul. Paul is ook heel open en nuchter over de tumor op zijn kuitspier en alles wat er daarna gebeurde.

Littekens - binnenkant Littekens - zonnebloem in tekst

Naast een mooi geschreven en heel prettig leesbaar verhaal over twee jongeren, heeft Littekens ook veel kenmerken van een thriller. Enerzijds zit dat in de dood van monsieur Martin, maar anderzijds heeft ook die schokkende gebeurtenis van vorig jaar bij Clara thriller-achtige elementen. Deze beide lijnen komen bij elkaar in het medaillon met de Madonna er op.

Ik werd vooral geraakt door het thema littekens … Je hebt namelijk allerlei soorten littekens, zichtbare en onzichtbare, die allemaal veel impact hebben. Aan het eind van het boek staat dat de impact van de littekens ook mooi omschreven: ‘Merkwaardig dat die twee, ieder net hun geschonden verleden, elkaar hadden ontmoet. ‘

Littekens - kaart zonnenbloemen
Ik vind Littekens een bijzonder mooi boek, met overigens ook een bijzonder mooie cover. Prettig en vlot geschreven, een verhaal dat klopt, een sympathieke plot die ergens over gaat, aardige hoofdpersonen waar je je in kunt verplaatsen. Er spreekt hoop uit en optimisme, veerkracht om toch verder te gaan ondanks tegenslagen.

‘Ze moest aan morgen denken. Morgen het woord hield een belofte in.’

Als ik mijn oudste van veertien de komende dagen nu eens kan losrukken van de serie boeken die ze aan het lezen is …, ik weet zeker dat ze dit boek kan waarderen!

Littekens - ouders
Ik vond het ook leuk om te ontdekken dat Anke de Vries nog steeds schrijft. Vroeger, toen ik kind was, las ik ook al haar boeken … Overigens is Littekens het eerste boek dat ze sinds 2000 geschreven heeft. Van mij mogen er nog wel meer komen. En, ik zag dat ze al 79 is, dat merk je beslist niet aan haar schrijfstijl!

Littekens – Anke de Vries
Jeugdboek, hardcover, 168 pagina’s, Uitgeverij Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

All My Life: gebaseerd op een waargebeurd liefdesverhaal. Zakdoeken meenemen!

Sinds ik kinderen heb, of eigenlijk al vanaf dat ik voor de eerste keer zwanger …