ovulatietest en zwangerschapstest midstream

Hoe werkt een ovulatietest?

ovulatietestMet behulp van een ovulatietest zie je wanneer er de grootste hoeveelheid Luteïniserend Hormoon (LH) in het lichaam van een vrouw te vinden is. Dit is handig om te weten, omdat de LH-piek plaatsvindt 36 tot 48 uur voor de daadwerkelijke eisprong. Vrouwen die zwanger willen worden, hebben hiermee een soort van alarmbel die van tevoren afgaat. Deze periode van 36 tot 48 uur voordat de eisprong is, is meestal voldoende tijd om er voor te zorgen dat voldoende zaadcellen aanwezig zijn in de baarmoeder en eileiders als de eisprong plaatsvindt. Op de natuurlijke manier of met medische hulp.

Op schema vrijen
Als je een kinderwens hebt, stopt de man en/of vrouw met de anticonceptiemiddelen zoals condooms en pil. Je kan op schema vrijen, maar vele koppels ‘oefenen’ eerst zonder nadenken of schema’s. Indien je na enkele maanden nog niet in verwachting bent, kan je op schema gaan vrijen. Dit kan alleen als je een regelmatige en herkenbare menstruatie. Om te bepalen wanneer je eisprong is, kan je dus gebruik maken van een ovulatietest. Dit is handig als je een regelmatige menstruatie hebt, maar essentieel als je niet weet wanneer je ovuleert. Lees hier meer over wanneer je vruchtbaar bent>>

Zwangerschapstest
Ovulatietesten lijken heel erg op zwangerschapstesten, zowel het uiterlijk als de werking. Net als bij een zwangerschapstest wordt de ovulatietest gebruik met urine. Bij een zwangerschapstest wordt de aanwezigheid op HCG hormoon getest. In tegenstelling tot een zwangerschapstest, reageert een ovulatietest ook op het luteïniserend hormoon (LH). Daarnaast moeten de resultaten van de ovulatietest anders gelezen worden dan bij een zwangerschapstest.

Dipstick vs. midstream
De meest gebruikte ovulatietesten zijn de goedkopere dipstick varianten. Een dipstick test houdt je in een kopje met opgevangen urine om het resultaat te testen. Bij een midstream test wordt de test tijdens het plassen in de straal urine geplaatst. Bij alle ovulatietesten moet men wel rekening houden dat je meerdere dagen achter elkaar een test moet uitvoeren om te achterhalen wanneer je piek is. Meer weten over ovulatietesten? Klik hier>>

Lees ook:
Wanneer ben je vruchtbaar?
Eisprong foto’s
Ben je zwanger of niet?

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Wanneer ben je vruchtbaar?

Wil je graag een kind en vrij je met de bedoeling om zwanger te worden? …