The Cream Team

Screenshot 2014-06-08 at 07.55.07“Vroeger” gingen wij als gezin één keer per jaar naar zee. En dan gingen we de hele dag spelen op het strand en in de golven. En insmeren was er niet bij. Wel wanneer we verbrand waren, dan kwam het blikje Nivea tevoorschijn en (au) werden onze rode ruggen ‘ingevet’. 

Inmiddels weten we dat er ingesmeerd moet worden. Dat er zonnecrèmes en zonnesprays ingezet moeten worden om de schadelijke straling die de zon ook met zijn warme stralen meestuurt, tegen te houden en geen kans te geven om kanker te veroorzaken.In veel gevallen is huidkanker, waaronder melanoom, een direct gevolg van blootstelling aan UV-straling, door zonverbranding en overmatige blootstelling aan de zon. Verbranding door de zon als kind verdubbelt de kans op melanoom.

Een melanoom ontstaat in de pigmentcellen van de huid en is een agressief groeiende, kwaadaardige tumor. Melanoom is een van de snelst uitzaaiende vormen van kanker en daardoor een levensbedreigende aandoening; jaarlijks overlijden ongeveer 800 mensen aan de gevolgen van een melanoom. Vroege herkenning en behandeling zijn zeer belangrijk. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op volledige genezing groot.

Screenshot 2014-06-08 at 07.56.15Maar voorkomen blijft altijd beter! En daarom willen Stichting Melanoom en KWF het belang van goede zonbescherming onder de aandacht brengen. Dit doen ze met de landelijke campagne “Enjoy the sun, protect your skin” die vooral op jongeren gericht is. Want insmeren blijft nodig! Ik merk zelf ook dat ik wel mijn kinderen grondig insmeer, met een hoge beschermingsfactor, maar dat ik zelf vaak niet verder kom dan de restjes die nog op mijn handen zitten, even over mijn armen te verdelen….

Insmeren blijft belangrijk! Natuurlijk is het essentieel bij baby’s en jonge kinderen, die je op het heetst van de dag beter in de schaduw kunt zetten, dan met een bloot lijfje in de zon te laten spelen, ook al heb je ze ingesmeerd. Wanneer kinderen al jong regelmatig te veel zijn blootgesteld aan de schadelijke UV-straling van de zon, lopen ze twee keer zoveel kans on later melanoom te krijgen, een zeer agressieve en dodelijke vorm van huidkanker.

Maar ook je schoolkind en puber (en ook jij, als volwassene) moeten blijven ‘smeren’, en voor wie een puber, of een echtgenoot heeft die dat allemaal niet zo nodig vindt (lees: niet stoer!) is er een stoere video gemaakt <klik hier om deze korte video van “The Cream Team” te bekijken>.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Een vloerkleed wanneer je huisdieren en kinderen hebt?

Wanneer je kinderen hebt, lijkt een vloerkleed niet meer iets voor in je huis. Misschien …

Share
Share