Energie besparen in de keuken, zo doe je dat!

Het leven is al duur genoeg en door die almaar stijgende energieprijzen dreigen veel huishoudens in de financiële problemen te komen. En je wilt natuurlijk wel geld overhouden om je gezin te kunnen voeden, en om leuke dingen samen te doen. Daarom in dit artikel een aantal concrete tips over hoe je eenvoudig energie kunt besparen in de keuken.

Vaatwasser op het juiste moment aan

Zet de vaatwasser pas aan als deze écht vol zit. Het voorspoelen van vieze borden en pannen is niet nodig, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Juist niet, want dit kost alleen maar extra veel warm water en je vaat wordt er niet schoner van. Wat je dan wel kunt doen? Zet de vaatwasser aan op het eco-programma. Deze duurt langer, maar er wordt slimmer omgegaan met de opwarming van het water, wat neerkomt op een gemiddelde besparing van 30%.

Liefst zet je de vaatwasser bovendien pas aan na 23.00 uur (Noord-Brabant en Limburg na 21.00 uur). Dan gaan bij energieaanbieders de daltarieven in, waardoor je – mits dat in je contract staat – goedkoper kunt vaatwassen. Geen zin om tot dat tijdstip te wachten? Maak dan gebruik van de optie startuitstel. Heb je nog een oude vaatwasser zonder startuitstel en eco-stand? Overweeg dan zeker een nieuwe vaatwasser, die is gemiddeld 50% zuiniger dan een model van tien tot vijftien jaar oud. De beste vaatwasser van het moment kun je vinden op vergelijkingssite DeBeste.com, die de factor energiezuinigheid meeneemt in de beoordeling. Zij updaten steeds de beste modellen, wat jouw zoektocht naar een nieuwe vaatwasser flink vereenvoudigt.

Energiezuinig koken en bakken

Als het op koken aankomt dan is de inductieplaat de meest zuinige optie. Maar ook als je die niet hebt zijn er nog wel wat dingen die je kunt doen. Zo is het aanbevolen om met zo min mogelijk water te koken (niet meer dan nodig). Indien het kan kun je kookwater hergebruiken. En doe ook zeker de deksel op de pan, want dat zorgt voor twee tot drie keer minder energieverbruik, omdat er minder warmte verloren gaat. Kleine moeite, groot resultaat.

Maak je gebruik van andere apparaten, zoals een airfryer, tostiapparaat of blender? Trek dan daarna zo snel mogelijk de stekkers uit. Ze verbruiken namelijk ook als ze aan het stopcontact hangen, dit wordt sluipverbruik genoemd. Het gaat maar om kleine beetjes, maar hé, alle beetjes helpen toch. Een airfryer is overigens sowieso een goed idee als je regelmatig frituurt. Het is namelijk stukken gezonder én je gebruikt minder energie dankzij de kortere opwarmtijd. Ontdek hier de airfryer beste koop van het moment en kies voor een model dat qua grootte bij je gezin past. Een groter model verbruikt immers meer en dat is zonde als je toch niet zoveel bakcapaciteit nodig hebt.

Koelkast en vriezer slim gebruiken

Je hebt je er misschien wel eens schuldig aan gemaakt: de koelkast open laten staan terwijl je drinken inschenkt. Dat kost echter alleen maar onnodige energie, omdat warmte verloren gaat en de koelkast nu harder moet werken om weer te verwarmen. Dichtdoen dus! Wat verder interessant is om te weten is dat een volle koelkast minder verbruikt dan een lege. Dat komt omdat warme lucht die ‘lege plekken’ opvult tijdens het opendoen. Je kunt daarom de lege plekken opvullen met flessen, om lege ruimte te voorkomen.

Dan de diepvries. Ook die laat je beter niet onnodig open staan. Zet nóóit warm eten in de vriezer (laat eerst afkoelen). Wil je juist iets uit de vriezer halen. Laat het dan ontdooien in de koelkast, dan kan de koelte overgebracht worden. En merk je dat je vriezer veel ijsvorming heeft, dan is het slim om hem eens te laten ontdooien. Gemiddeld gezien kost elke twee millimeter ijsvorming zo’n 10% meer energie. Tot slot, probeer zo min mogelijk voedsel te verspillen. Klinkt logisch, maar in praktijk blijkt dat toch nog regelmatig voor te komen. Zonde van het geld en slecht voor het milieu!

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Gezond koken voor kinderen met deze tips

Vind je het moeilijk om gezond te koken voor je kids? Je bent niet de …

Share
Share