Prematuur verdubbelt kans op gedragsproblemen

Tijdens het lezen van het nieuws op HLN.be kom ik een interessant artikel tegen het gaat over een onderzoek aan de universiteit van Groningen waaruit is gebleken dat te vroeg geboren baby’s dubbel zoveel kans hebben op het krijgen van gedragsproblemen.

Het was al langer bekent dat prematuren meer kans hebben op gezondheidsproblemen. Maar nu zijn ze er dus ook achter gekomen dat kinderen die vier tot acht weken te vroeg geboren zijn meer kans lopen om op latere leeftijd gedragsproblemen te krijgen.

De onderzoekers deden onderzoek onder ruim 1500 kinderen. Bij deze kinderen werd het gedrag gedurende vier jaar in de gate gehouden.  Van de 1500 kinderen waren er ongeveer 1000 matig te vroeg geboren (geboren tussen de 32 en 35 weken)

Er werden 7 emotionele en gedragscomponenten gemeten tijden het onderzoek. Het ging om angst, depressie, agressie, teruggetrokkenheid, slaapproblemen, aandachtsstoornissen en of onverklaarbare medische klachten.

De 1000 matig te vroeg geboren kinderen bleken twee keer zoveel kans te hebben op bovenstaande problemen.

About Barbara Gemen

barbara@dataunlimited.nl'
Ooit als stagiaire gestart bij TrotseMoeders.nl en nu aan de slag als chef-redactie van deze website. Ik houd me hierdoor vooral bezig met het aansturen van alle bloggers en recensenten.

Check Also

Oog voor honden [recensie]

Problemen met je hond? Oog voor honden presenteert een nieuwe benadering voor het opvoeden van …