Verdacht

Al vanaf de eerste zin houdt Verdacht je aandacht vast. Silke komt met een vriendin thuis en haar moeder, doe altijd thuis is, is er niet. Er is wel een onbekende vrouw die haar moet vangen. Waar is haar moeder gebleven? Haar oom André komt haar halen, maar het duurt nog even voordat duidelijk is waar haar moeder is. Niemand wil haar vertellen wat er aan de hand is en Silke gaat zelf maar, via internet, op onderzoek uit. Op afstand geholpen door haar vriendin Floortje. Silke gaat tijdelijk bij haar oom en tante in Zeeland wonen. Haar nichtje Janita is niet echt vriendelijk en het kost Silke moeite om te wennen aan de school. ze wordt niet bepaald met open armen ontvangen. Gelukkig is Koen erg aardig voor haar. Een echt dieptepunt wordt bereikt als Silke op school verdacht wordt van de diefstal van een pen van een klasgenootje.

Verdacht is een boek dat je niet snel naast je neerlegt. Het is in een prettige stijl geschreven en leest vlot. Silke is een meisje waar je al snel veel sympathie voor voelt. Het is niet niets, als je alleen met je moeder woont, je moeder is opeens verdwenen en niemand wil je vertellen hoe en wat. Silke is een stoere meid, die zelf maar het heft in handen neemt. Ze gaat op zoek, komt voor zichzelf op en komt uiteindelijk nog sterker uit het hele verhaal dan ze al was.

Mijn oudste dochter van 10 jaar is begonnen aan dit boek. Gezien de leeftijd, Silke zit in groep 8, kan ze zich ook al aardig identificeren en zeker meeleven. Verdacht is in oktober 2012 ook aangeprezen in de Tina, dat is voor mijn oudste dochter een belangrijk adviseur. Enerzijds is het misschien een wat heftig verhaal voor haar leeftijd en nogal confronterend, anderzijds is het wel heel realistisch. Het verhaal is zo geschreven dat het ook jou of je beste vriendin kan overkomen. En dat vind ik een van de sterkste punten van dit boek. Het zet je aan het denken. Het is aanleiding om in gesprek te gaan en samen de nuance op te zoeken, goed is namelijk nooit helemaal goed en fout is nooit helemaal fout.

De auteur (Ineke Kraijo) heeft rechten gestudeerd en een aantal jaren als advocaat gewerkt. Dat verbaast je niet, als je Verdacht gelezen hebt. Ze weet tot in detail waar ze het over heeft.

Verdacht Ineke Kraijo
jeugdroman, hardcover, 160 paginas, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier>>


Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Jeugdroman Stranders

In het boek Stranders is Job het zat om altijd maar op zijn zusje Kaatje …

Share
Share