Het tweede dikke boek van Vos en Haas

Vos is zoek.
Haas mist hem.
Maar Uil weet wel raad.
Hij heeft een klok die de weg wijst.
De weg naar Vos en…
De weg naar het nest van Pluim!

Pluim komt naar het bos.
Ze brengt Ever mee.
Ever is een zwijn.
Hij houdt van worstelen.
Meermin vindt hem erg  stoer.
Maar Ever valt niet op haar.
En ook niet op Pluim.
Op wie dan wel?
“Dat weet ik nog niet,” zegt Ever.
Maar dan wordt hij toch verliefd…

Recensie
Wanneer ik Het tweede dikke boek van Vos en Haas in handen krijg denk ik meteen aan een voorleesboek. Een driehonderd pagina’s tellend boek voor jonge kinderen is ook een beetje te veel van het goede om zelf te lezen… toch? Voorlezen kan natuurlijk altijd, maar toch is dit dikke boek bedoeld voor kinderen uit groep 3 van de basisschool!

De dikte is eenvoudig te verklaren, in Het tweede dikke boek van Vos en Haas zijn maar liefst drie boeken bij elkaar gebracht. Leuk detail hierbij is dat de verhalen uit het eerste boek (Koek koek Vos en Haas) geschreven zijn op het AVI Start niveau. Kinderen die beginnen te lezen kunnen al snel in dit boek beginnen. Korte verhalen met eenvoudige, korte zinnen. Genoeg verhaaltjes om voorlopig zoet mee te zijn. De verhalen in de andere twee boeken lopen qua niveau op en gaan zo met de ontwikkeling van je kind mee. Het boek eindigt met verhalen op het AVI E3 niveau, wat inhoudt dat je kind dit aan het einde van het schooljaar van groep 3 kan lezen. Uiteraard staat dit boek niet alleen vol tekst, maar is er ook aan de aankleding gedacht en dus zijn er op elke pagina mooie, sprekende prenten te vinden!

Mijn dochter was er al vroeg bij met lezen en kan dus al grotendeels de eerste verhaaltjes zelfstandig lezen. Boekjes om zelf te lezen zijn dan ook favoriet bij haar… Maar dit dikke boek, daar kijkt ze zelf ook wel even van op. Pfff… best zwaar zo’n dik boek en daar moet ik haar ook wel een beetje gelijk in geven. Voor een kind van zes die zich moet concentreren op het lezen is zo’n dik boek wellicht niet het meest praktische. Maar interessant staat het dan weer wel als je triomfantelijk het boek toont dat je momenteel aan het lezen bent…

Vooralsnog blijkt het boek vooral handig om samen met je kind te gaan lezen. Daarbij kun je de rollen heel leuk omdraaien; jij wordt voorgelezen door je kind! Je biedt alleen wat ondersteuning aan met het boek vasthouden en als je zoon of dochter niet uit een woord komt kun je helpen indien nodig. Gezellig, leerzaam en volop genieten geblazen, want zeg nou zelf… Wat is er nu mooier om te zien dan dat je kind trots aan het voorlezen is!

Het tweede dikke boek van Vos en Haas – Sylvia Vanden Heede
Zelf lezen, paperback, 300 pagina’s, Lannoo
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …