Natuurlijke oorzaken – High crime from the Lowlands

natuurlijke-oorzaken-cover-trotse-moedersZestig jaar geleden werd een jong meisje brutaal om het leven gebracht. Haar inwendige organen bleken verwijderd en haar lichaam ritueel verminkt. Tot nu lag ze onontdekt in een verzegelde ondergrondse kamer.

Voor de politie van Edinburgh is de oude en koude zaak geen prioriteit, maar onderzoeksrechter McLean is gebiologeerd door de rituele moord en de zes snuisterijendozen rond het lijk. Wanneer Edinburgh geschokt wordt door een reeks bloedige moorden, die duidelijk verband met elkaar houden, duikt dezelfde naam op. Wanneer McLean steeds dieper begint te graven, beseft hij dat het meest irrationele antwoord wel eens het enige juiste zou kunnen zijn…

Recensie
Heerlijk, een thriller voor de voorjaarsvakantie. Nou, dat heb ik geweten! Dit boek was zo intrigerend dat ik het wel uit moest lezen, nog voor de vakantie over was. Maar het las niet zo lekker weg. Dat kwam doordat er enorm veel verschillende namen in voorkwamen. Niet alleen bij de talrijke slachtoffers, maar ook bij de mensen die de misdrijven op moesten lossen. Met name doordat de voornamen en achternamen allebei apart gebruikt werden, was het voor mij lastig bijhouden wie-wie was.

Screenshot 2015-02-27 at 22.38.51

Op een gegeven moment ben ik gestopt met het steeds terugzoeken van welke naam bij welke persoon / functie hoorde en eigenlijk maakte het voor het verhaal niet eens uit. Net zoals ik het feit dat alles wel erg toevallig met elkaar samenhangt op een gegeven moment ook niet storend meer vond. Want er bleef een spannend verhaal over, goed geschreven op een manier waardoor je zelf mee kunt blijven denken.

Screenshot 2015-02-27 at 22.38.34

Het verhaal: per ongeluk wordt een lichaam ontdekt van een jong meisje wat al jaren dood is en ingemetseld was in een oud huis. Ze blijkt op een gruwelijke manier verkracht, vermoord en verminkt te zijn. Haar ontdekking blijkt na verloop van tijd in verband te staan met een aantal andere, gruwelijke moorden en zelfmoorden. Daar tussen door loopt nog het privé verhaal van hoofdpersoon McLean: het overlijden van zijn oma en de erfenis die ze nalaat, een trauma uit zijn jeugd en uiteindelijk de link die ook hij heeft met de personen die moorden en vermoord worden.

Screenshot 2015-02-27 at 22.38.06

Het klinkt misschien allemaal vaag, en het eind is dat eigenlijk ook, maar toch is het een boek wat intrigerend was om te lezen en wat zeker de moeite waard is. Doordat er zoveel verschillende mensen aan de ‘goede kant’ meespelen, geeft het een realistisch beeld van politiewerk wat het onwaarschijnlijke van de moorden goed in evenwicht brengt. Ik zou dit boek graag verfilmd zien, dan hoef ik niet zo na te denken over de namen, het verhaal leent zich voor een hele spannende film (wanneer je tenminste een sterke maag hebt….).

Natuurlijke oorzaken – James Oswald
Bekijk op bol.comHigh crime from the Lowlands
Paperback, thriller, 392 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

het-boek-der-zielen-cover-trotse-moedersInmiddels is er ook een tweede boek uit van James Oswald:
Het Boek der Zielen – James Oswald
Bekijk op bol.comHigh crime from the Lowlands
Paperback, thriller, 368 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Het achtste boek

Het achtste boek werd aangekondigd als een ècht originele thriller. Ik ben benieuwd…. Inhoud Dertig …