Alles moet op

Alles moet op (2)Make taste, not waste! Verspilling van voedsel is een zeer actueel thema: jaarlijks gooit een gemiddeld gezin bijna 15% van hun voedsel weg. Steeds meer mensen voelen de noodzaak om bewuster bezig te zijn met voedsel. In dit boek draait het om efficiënt en bewust omgaan met eten, zowel bij het kopen als bij het koken. Een kookboek met eerlijke, simpele gerechten, waarvoor je niet steeds opnieuw boodschappen hoeft te doen.

Gevarieerde gerechten voor een groot publiek waarbij wordt uitgegaan van wat je in huis hebt. Het laat zien hoe je ingrediënten die je hebt gekocht op verschillende manieren kunt gebruiken, zodat je zo min mogelijk eten verspilt. Ook vertelt dit boek hoe je overgebleven eten moet bewaren om het later te hergebruiken. Met dit boek leer je moeiteloos creatiever en gezonder koken! 

Recensie:
Een kookboek met een boodschap, dat is Alles moet op. Naast heel veel lekkere recepten vind je hier ook inkooptips en praktische (en lekkere) oplossingen voor producten die nodig gebruikt moeten worden. Alles staat overzichtelijk per product ingedeeld, zodat je altijd even snel iets op kunt zoeken. Praktisch als je op het punt staat iets weg te gooien… Het is praktisch als je al wel kookervaring hebt, maar de wil om de strijd aan te gaan met voedselverspilling is belangrijker. Ik ben er van overtuigd dat – ook zonder kookervaring – je de meeste recepten best kunt maken, zolang je maar het recept stap voor stap volgt.

Alles moet opDat je van oud brood wentelteefjes kunt maken is mij wel bekend, daar was ik vroeger al dol op en nu nog steeds. Maar een Italiaanse broodsalade er van maken, daar had ik niet aan gedacht. Naast handige recepttips staan er ook praktische bewaartips in. Van oud brood kun je bijvoorbeeld paneermeel of croutons maken. Lang houdbaar in de broodla, maar ook geschikt om in te vriezen. Weer wat geleerd, want zelf was ik er niet opgekomen om dat in de vriezer te gooien.

Dit kookboek is overzichtelijk opgedeeld in zes hoofdstukken. Deze behandelen achtereenvolgens de volgende onderwerpen: brood & granen, kaas, aardappels, groente, fruit en vlees, kip & vis. Wanneer je eenmaal begonnen bent, denk ik dat je al snel enthousiast en geïnspireerd raakt om deze lijn door te voeren met de rest van je boodschappen. Groenten of fruit die niet benoemd worden hebben natuurlijk ook meerdere mogelijkheden om te besparen. Ik denk – als je hebt gezien hoe eenvoudig het eigenlijk is om eten van de vuilnisbak te redden – je de volgende keer wel op zoek gaat naar een oplossing.

Alles moet op (3)Alles moet op is een kookboek waar ik zeker al wat lekkere recepten in heb gevonden. Maar het inspireert mij ook om restjes op te maken. Nu gooi ik zo en zo niet zo snel eten weg, maar ik moet bekennen dat ik in dit boek toch wel erg goede ideeën ben tegen gekomen die voor voldoende variatie zullen gaan zorgen.

Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat er echt nog wel eens wat de kliko in zal gaan, maar alles wat er niet in belandt is alweer een stap in de goede richting.

De recepten staan duidelijk beschreven en zijn redelijk eenvoudig te maken. Sommigen zijn wat tijdrovend, maar er staan gelukkig ook voldoende snel-klaar recepten in, zodat je niet uren lang in de keuken hoeft te staan. Absoluut een aanwinst voor in de boekenkast!

Alles moet op – Reini Smit
Kookboek, 144 pagina’s, Terra
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Met mes en stokjes

Als ik dit kookboek in handen krijg, blader ik het even door en valt mijn …

Share
Share