Heerlijke tajines

heerlijke tajinesDe naam ’tajine’ wordt zowel gebruikt voor de aardewerken of metalen schaal met deksel, als voor het gerecht dat erin bereid wordt. Net zoals de geurige Marokkaanse keuken blijft ook de tajine heel populair. Het voordeel van de tajine is dat alle smaken en aroma’s zich langzaam kunnen vermengen tijdens het langzame sudderen. Daarna kunt u uw geurige gerechten serveren in de bijzondere schaal, wat een exotische toets geeft aan uw tafel.

Recensie

Ik vind koken leuk en hou van kookboeken. Ik ben er wel heel gevoelig voor dat kookboeken er aantrekkelijk uitzien en vooral duidelijke plaatjes van het uiteindelijke gerecht laten zien. Zo heb een paar jaar geleden ‘De perfecte pastaformule’ gerecenseerd, maar het is nooit helemaal wat geworden met dat boek en mij, puur door het gebrek aan aantrekkelijke foto’s …

tajine-rood-aardewerk-24-cmHeerlijke tajines maakt voor alle recepten gebruik van een tajine. Een tajine is een aardenwerken of metalen schaal met een hoge deksel. Het bereiden van een tajine-gerecht is heel eenvoudig. Je maakt de basis klaar met vlees, groenten en kruiden en laat het daarna rustig zachtjes sudderen.

De deksel is essentieel bij de tajine-gerechten. Je houdt de hele tijd de deksel op de schaal, alle condens blijft zo in de pan en de smaken en geuren komen daarmee nog veel beter tot hun recht.image

Heerlijke tajines heeft een praktisch en handzaam formaat. Het is vierkant en niet te groot of te dik. Je kan het boek ook goed openleggen tijdens het koken, zonder dat het steeds dicht valt. Voor de recepten zijn steeds twee pagina’s gebruikt, eentje met een smakelijke foto (ik kan eten echt niet smaakvol op de foto zetten) en een met een beschrijving van het recept zelf.

De recepten zelf zijn heel duidelijk. Je ziet in één oogopslag wat je nodig hebt en, niet onbelangrijk, hoe lang je bezig bent. En verrassend genoeg valt dat reuze mee. imageTen slotte zijn de recepten heel afwisselend: gerechten met vis, gerechten met vlees (lams- en schapenvlees of rund- en kalfsvlees), gevogelte-recepten en vegetarische gerechten. Maar ook tajines met fruit die je goed als dessert kunt gebruiken. Ik heb de komende tijd nog heel wat af te experimenteren. Gelukkig was mijn gezin tot nu toe goed te spreken over de resultaten.

Ik heb wel een klein beetje vals gespeeld en bij het proberen van enkele gerechten een ‘gewone’ pan gebruikt. Sinds ik op inductie kook, heb ik geen geschikte tajine meer. Maar Heerlijke tajines is wel het perfecte excuus om weer een nieuwe tajine te willen hebben. Misschien maar vragen aan Sinterklaas of de kerstman …? Dan zijn de gerechten nog lekkerder!

Bekijk op bol.comHeerlijke tajines – Thierry Roussillion
Kookboek, hardcover, 60 pagina’s, Deltas Centrale Uitgeverij
Bestel dit boek hier >>>>

image

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Gezond koken voor kinderen met deze tips

Vind je het moeilijk om gezond te koken voor je kids? Je bent niet de …

Share
Share