De dameszwemclub

dameszwemclubDe schrijfster van het boek Barbara Zitwer, is literair agent en filmproducer. De dameszwemclub is haar eerste roman.De New Yorkse architect Joey Rubin krijgt de kans van haar leven wanneer ze de renovatie van een oud landhuis in Engeland mag leiden. Aangekomen in Engeland loopt echter niets zoals het zou moeten: de hereniging met haar jeugdvriendin Sarah is ongemakkelijk, de beheerder van het landhuis lijkt de renovatieplannen te willen dwarsbomen en de dorpsbewoners zijn allesbehalve blij met haar komst. Dat ze op een dag vijf oudere dames in een halfbevroren vijver ziet zwemmen, bevestigt in eerste instantie dan ook het idee dat ze in dat rare Engeland niets te zoeken heeft. Algauw zwemt ze mee en ontstaat hier een hechte vriendschap. Juist het contact met deze levenswijze en optimistische dames brengt een ommekeer te weeg in het leven van Joey.

Het is een bekend verhaal: stadsmeisje ontvlucht vastgelopen leven en beproeft haar geluk op het platteland. Ook de dameszwemclub is een leuke vondst – geen vriendinnen van haar eigen leeftijd om de hoofdpersoon te ondersteunen, maar vijf (eigen)wijze dames die alles al eens meegemaakt hebben. Misschien dat het daar ook meteen een beetje wringt, want het zijn wel vijf heel kwieke positieve dames van tachtig-plus, die gezamenlijk echt alles al eens hebben meegemaakt: van concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog tot het overzwemmen van het Kanaal. En het is ook wel heel toevallig dat ze elke keer dat Joey voorbij komt aan het zwemmen zijn. Maar gelukkig is De dameszwemclub leuk genoeg om je daar niet aan te hoeven storen.

Recensie:

Met de ingrediënten die deze roman heeft – liefde, vriendschap, obstakels overwinnen –, had De dameszwemclub een voorspelbaar, eenvoudig boek kunnen worden. Doordat Zitwer echter onverwachte elementen als J.M. Barrie, architectuur en het natuurzwemmen heeft toegevoegd is het een rijke, verrassende roman. De personages hebben werkelijk wat te zeggen en elk voegt op zijn of haar manier een extra element toe aan het boek.Wat mij betreft is de schrijfster er prima in geslaagd om van De Dameszwemclub een fijn feel good boek te maken. Het leest lekker weg, zit vol kleurrijke personages en het contrast tussen een wereldse Amerikaanse en de haar omringende stugge Britten blijft een leuke insteek.

 

De Dameszwemclub- Barbara Zitwer
Roman,paperback, 271 pagina’s, Xander
Bestel dit boek hier >>>>

About Marjel

wplatenburg@home.nl'

Check Also

Shuggie Bain

‘Een hartverscheurend verhaal over verslaving, verlating en identiteit.’ zo roept Time Magazine. Winnaar van de …