X manieren om te sterven [bespreking]

Eindelijk…. het vervolg op Motief X. Heerlijk, weer een lekker dik boek van meer dan 500 pagina’s waarin ik eindelijk verder kan lezen over een seriemoordenaar die zijn slachtoffers kiest aan de hand van de uitkomst van worpen met een dobbelsteen….

Veel moorden dus, en behoorlijk gruwelijk. Anders dan in de meeste thrillers, worden ook kinderen slachtoffer. De willekeur maakt het bijzonder beklemmend, want sel je voor dat er echt eens iemand begint te dobbelen en dat de uitkomst daarvan het enige motief is voor een moord. Hoe kom je dan achter de dader. En hoe maak je de maatschappij veilig?

Naast dit verhaal wat al in Motief X begon, bevat X manieren om te sterven meer vervolgen van verhaallijnen. Met name de zoektocht naar bewijs van wandaden van een collega van het hoofdpersonage Fabian Risk is een belangrijke en spannende rode draad in het boek. En de privé situatie van Fabian Risk is dat ook. Daarnaast spelen collega’s met ieder hun eigen verhaal en gezinsleden met hun eigen belevenissen een rol en worden ook slachtoffers niet zomaar vermoord, maar ook deel gemaakt van de vertellingen.

Inhoud
Het is al bijna donker als een opblaasboot de haven van Råå uit vaart, met aan boord een man die een zwaard op zijn rug heeft. Zijn missie wordt bepaald door de dobbelstenen: er moet iemand sterven. Maar wie, dat weet hij nog niet.

De politie van Helsingborg is weken bezig geweest met meerdere, complexe moordzaken. De slachtoffers zijn gemarteld, gewurgd en verbrand. En elke moord is vol precisie uitgevoerd. Als ze ze eindelijk opgelost denken te hebben, wordt er opnieuw een lichaam ontdekt. Fabian Risk en zijn team beseffen dat alles wat ze dachten te weten niet waar is.

Mening
Wanneer je niet bezig bent met de geloofwaardigheid van de grote hoeveelheid misdaden die in de omgeving van Helsingborg en de directe omgeving van Fabian Risk voorkomen, is dit echt een geweldig goed boek. En waarom zou je je er mee bezig houden, het is maar goed dat het fictie is… Ik heb echt genoten van het vervolg op Motief X. Ik denk dat het ook los te lezen is van het eerste deel, maar gun jezelf beide boeken, ze zijn echt de moeite waard! En… SPOILER ALERT… Fabian is niet dood en er zijn nog losse eindjes, dus hup, Stefan Ahnhem, kom maar op met je volgende boek!

Interview
Mijn interview met Stefan Ahnhem kun je hier lezen:

Interview met thrillerschrijver Stefan Ahnhem

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

De vermiste meisjes

Het boek De vermiste meisjes van Kyle Perry lag al een tijdje op mijn leesstapel …