De doodsvogel [recensie]

de-doodvogel-samuel-bjork-recensie-copyright-trotse-moeders-1De doodsvogel van de Scandinavische schrijver Samuel Bjørk is het vervolg op zijn bestseller Ik reis alleen. Het politieduo Holger Munch en Mia Krüger keren terug in een psychologisch indringende thriller.

Een tienermeisje is ritueel vermoord en het onderzoeksteam van Munch wordt op de zaak gezet. De bijdrage van superrechercheur Krüger is cruciaal, maar ze worstelt met zelfmoordneigingen en verslaving. Dan duikt er een verontrustend filmpje op dat nieuwe details prijsgeeft. Ondertussen zit Munchs dochter midden in een emotionele crisis en komt ze in contact met een zeer zieke geest…

Recensie
Het eerste boek van Samuel Bjørk (Ik reis alleen, klik hier voor de recensie) had ik met zoveel plezier gelezen dat ik erg blij was toen ik de proefdruk van zijn tweede boek toegestuurd kreeg net iets vóór de Kerstdagen. Het was erg moeilijk geweest om te wachten tot februari! En ook dit tweede boek, De Doodsvogel, smaakt naar meer!

de-doodsvogel-samuel-bjork-recensie-copyright-trotse-moeders-2
Heerlijk om weer dezelfde personages te zien voorbij komen. Uiteraard Holger Munch en Mia Krüger, maar ook andere leden van het bijzondere rechercheteam en andere personen die ook in het eerste boek voorbij komen. Toch kun je dit boek prima ‘los’ lezen. Er wordt erg veel uitgelegd over de personen (voor iemand die net het eerste boek uit heeft zelfs wel iets tè veel), waardoor dit boek ook prima op zichzelf kan staan.

de-doodsvogel-samuel-bjork-recensie-copyright-trotse-moeders-3 de-doodsvogel-samuel-bjork-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Het team van Holger Munch krijgt weer te maken met een lugubere vondst: een  vermoord jong meisje ligt sterk vermagerd in het bos, haar lichaam op een bepaalde manier tentoongesteld. Door ook stukjes uit de jeugd van andere personen te lezen, ga je als lezer meedenken over verbanden, over waarom iemand er toe zou kunnen komen op deze manier te moorden en waarom dit meisje zo lang op een gruwelijke manier gevangen is gehouden.

Iedereen in het team van Munch heeft zijn kwaliteiten (en zwakheden) en je krijgt al lezer het hele speurproces mee, ook alle losse sporen en frustrerende vastgelopen paden. Dit maakt het recherchewerk erg realistisch.

de-doodvogel-samuel-bjork-recensie-copyright-trotse-moeders-2 de-doodsvogel-samuel-bjork-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Wat ik ook erg goed vind is dat iedereen in het team steeds zo geschokt is bij de gruwelijke vondsten. Bij veel thrillers worden de meest heftige dingen ‘gewoon’ gemeld en gaat men aan het werk, ‘business as usual’, maar dit team is echt geraakt door de gebeurtenissen en ze gaan daar ieder op hun eigen manier mee om. Dat maakt dat je De doodsvogel toch echt anders leest dan een ‘doorsnee’ thriller.

de-doodsvogel-samuel-bjork-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Enig minpuntje van het boek vind ik dat zoveel ‘bekende’ personen direct of indirect betrokken blijken te zijn bij dit lugubere verhaal. Voor mij een beetje tè toevallig en jammer ook. Door de prima schrijfstijl van Samuel Bjørk en de goede vertaling, blijft het desondanks een boek wat je pas weg wilt leggen wanneer het uit is!

De doodsvogel – Samuel Bjørk
Paperback, 352 pagina’s, uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

De Stamboom

Wat als je er achter komt dat je familie van een seriemoordenaar bent? Inhoud Liz …