Zo krijg je jouw ‘Lang & gelukkig leven!’

Happily_Ever_After_LR (2)En ze leefden nog lang en gelukkig…” Helaas is dit nog altijd een mysterieus fenomeen, het vinden van je happily ever after. Want wat doe je als je eindelijk de man hebt gevonden die je altijd wilde? Hoe zorg je ervoor dat je samen nog lang en gelukkig leeft?

Dat is de vraag die filmmaakster Tatjana Bozic zichzelf stelde. Het resultaat is de film Happily Ever After, waarin ze een openhartig portret van haar liefdesleven laat zien. Ze bezocht haar exen over heel de wereld en vroeg hen waar het misging in hun relaties. Het mooiste: ze legde alles vast op beeld! Dit alles zodat ze ervoor kan zorgen dat haar relatie met de Nederlandse Rogier wel voorspoedig verloopt.

Happily_Ever_After_LR (5)Vanaf 3 april draait Happily Ever After in de Nederlandse bioscopen, maar hieronder lees je alvast de tips van Tatjana zelf over hoe jij jouw eigen ‘happily ever after’ kunt vinden.

Stop met idealiseren!
Iets mooier maken dan het is, fantaseren over ‘wat als’ of je ex op een voetstuk zetten: rationeel gezien weten we allemaal dat het niet hoort, maar toch doen we het. Stop. Ermee. Nu. Vaak blijkt namelijk dat ‘the one that got away’ helemaal niet zo geweldig is als je dacht of dat je toch maar mooi de dans bent ontsprongen.

Tatjana vertelt: “Voor mij was één van mijn exen heel belangrijk om weer te zien. Dat was Pavel. Hij dumpte me ruim achttien jaar geleden uit het niets en trouwde vrij snel daarna met een andere vrouw en kreeg een kind met haar. Niemand kon aan hem tippen en elke nieuwe liefde vergeleek ik met hem. Happily_Ever_After_LR (1)Toen ik hem weer zag herkende ik hem meteen, ik had direct dat gevoel weer bij hem. Tegelijkertijd voelde ik direct: het is goed zo. Ik wist waarom ik niet meer met hem samen was. Ik ben erachter gekomen dat Pavel zijn vrouw ook bedriegt, net als bij mij destijds. Ook is hij een alcoholist. Al die gevoelens waar ik steeds bang voor was, dat het niet goed voelde en ik hem niet kon vertrouwen, blijken waar te zijn. Dat slechte gevoel heeft zijn vrouw ook. Stel je eens voor dat je zo moet leven. Dat is niet wat je wilt”.

Happily_Ever_After_LR (7)Aantrekkelijk? Afstotelijk!
Tegenpolen trekken elkaar aan en dat kan fantastisch zijn. Als jij super geordend bent en hij een grote chaoot is kan dat soms helpen om beiden te leren een compromis te sluiten. Maar soms kunnen de dingen die je in eerste instantie woest aantrekkelijk vindt aan elkaar veranderen in de bron van ruzies en problemen. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat je je kunt vinden in heel zijn persoonlijkheid en zijn normen en waarden.

Tatjana vertelt over haar eigen ervaring hiermee. “Wat me heel erg aantrok in Rogier werd uiteindelijk een probleem. De dingen die we zo aantrekkelijk vonden aan elkaar bleken later de bron van wrijving tussen ons. Happily_Ever_After_LR (6)Zo vond hij het bijvoorbeeld heel erg leuk aan mij dat ik heel erg vrouwelijk was, met hoge hakken en lipstick. Maar als we dan over straat liepen en ik me aan hem vasthield omdat ik hakken aan had, irriteerde hij zich daaraan en zei dat het belachelijk was dat ik hakken aanhad waar ik niet op kan lopen. Als ik dan sportschoenen droeg, was het van “oh, dat is ook niet sexy”. Wat ik weer heel erg aantrekkelijk vond aan hem was hoe geëmancipeerd hij is. Hij wilde gelijkheid op elk vlak. Later merkte ik echter dat ik daarmee een soort spelletje kwijt was. Het verleidingsspel van de man die een vrouw verleidt”.

Accepteren is incasseren
Happily_Ever_After_LR (4)Een van de meest gemaakte fouten in relaties is denken dat je hem (of haar natuurlijk) wel kunt veranderen. Dat is echter niet waar echte liefde om draait. Stop met het willen veranderen van je partner en accepteer hem zoals hij is.

Liefde is acceptatie van de andere persoon. Wat ik vroeger deed was hen proberen te veranderen, hen ‘verbeteren’. Maar dat is niet mogelijk. Het is mijn grootste valkuil en ik denk ook die van veel andere vrouwen. Dat is de boodschap van de film, als je gelukkig wil zijn kijk dan naar jezelf. Dat is iets wat ik moest leren en steeds weer opnieuw moet leren in mijn leven. Ik ben niet alleen zus of zo, maar ik ben dit allemaal en dat is prima. Het is okee wie ik ben”, aldus de filmmaakster.

Happily_Ever_After_LR (3)Zeg wat je wil
Een relatie aangaan betekent een bewuste verbintenis aangaan. Weten wat je wilt in een relatie is daarom cruciaal.

Tatjana is hier heel stellig over: “Wees duidelijk in wat je wilt, wat je nodig hebt en wat je verwacht van een relatie. Dat is waarmee je uiteindelijk de verbintenis met elkaar aangaat”.

Maak je eigen Happily Ever After
Poster_LRLaat je niet intimideren door wat de maatschappij van je verwacht of van het klassieke plaatje van man, vrouw en twee kinderen in een gezellig rijtjeshuis. Het is 2014 en dat betekent dat we zelf kunnen uitmaken hoe ons ‘lang en gelukkig’ eruit ziet. Daar komt bij dat we in Nederland wonen, wat volgens de roodharige Kroatische een waar paradijs is.

Ik wilde zo graag mijn happily ever after. Ik heb ervoor gevochten. Maar meer voor het idee ervan, wat ik dacht dat happily ever after was. Maar nu zie ik dat het echte happily ever after gaat om de relatie met jezelf en het blij zijn met jezelf. Het kan uit verschillende dingen bestaan dan wat ik eerst dacht. Ik dacht altijd dat het voor mij een man en een kind was. Nu denk ik aan een lat-relatie, want dat geeft mij de ruimte om mijn dingen te doen en mezelf te zijn zonder me aan te hoeven passen. Anderen plezieren en natuurlijk om relaties te hebben. En dat is voor mij Nederland, want alles is hier mogelijk. In Nederland is het niet erg om alleen te zijn. Bovendien is veertig het nieuwe twintig, dus alles is nog mogelijk”.

Zet jouw eerste stap naar je eigen happily ever after en bekijk hier alvast de trailer van de film. Het humoristische, openhartige en herkenbare Happily Ever After draait vanaf 3 april in de bioscoop.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Jippie No More! op het Cinekid Festival en vanaf 13 december in de bioscoop.

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste …

Share
Share