Het bloed van Olympus

resizeImageHoewel de Griekse en Romeinse bemanningsleden van de Argo II vooruitgang hebben geboekt, lijken ze nog steeds niet dichter bij het verslaan van de moeder van de aarde, Gaea. Haar reuzen zijn opgestaan en ze zijn sterker dan ooit. Ze moeten worden gestopt voor het feest van Spes, want dan wil Gaea twee halfgoden in Athene offeren. Ze heeft hun bloed nodig – het bloed van Olympus.

De goden, die nog steeds een meervoudige persoonlijkheidsstoornis hebben, zijn nutteloos. Hoe kan een handvol jonge halfgoden het opnemen tegen Gaea’s leger van machtige reuzen? Ondanks het gevaar zit er niets anders op om naar Athene te gaan. Ze hebben al veel te veel opgeofferd. En als Gaea wakker wordt, is het game over…

Recensie
Mijn oudste dochter van 12 zit in de brugklas van het gymnasium. Ze hebben het vak Klassieke Vorming, een combinatie van Latijn en Grieks maar ook alle mogelijke achtergronden, geschiedenis, mythologie, enzovoort. Leuk. Vind ik! Een paar maanden geleden vroeg ze me of ik Percy Jackson kende … Ik had geen flauw idee, het zei me niets. Ze vroeg dat omdat ze met Klassieke Vorming naar een film over Percy Jackson keken. Er ging nog steeds geen belletje bij me rinkelen. Ik kreeg een vage uitleg over Griekse goden in het nu en spannende avonturen, maar kon het niet echt volgen.

IMG_1305

Ik heb me er eens in verdiept. De schrijver Rick Riordan heeft inmiddels twee series geschreven over Percy Jackson: ‘Percy Jackson en de Olympiërs’ en ‘Helden van Olympus’. Opeens zie ik de boeken voortdurend in de boekhandel staan. Het blijkt de (oude) Griekse goden over de wereld trekken naar de gebieden waar de mensen zich het sterkst ontwikkeld hebben. Momenteel zitten ze in Amerika … En die goden hebben nog steeds niets geleerd en hebben wel eens een avontuurtje met een mens. Met als resultaat dat er nog steeds halfgoden zijn, zoals Percy Jackson. En als zij een jaar of 11, 12 worden, komen er monsters op ze af en wordt het gevaarlijk. Het concept spreekt me wel aan. Fantasy, en een beetje Harry Potter, maar dan heel anders …

IMG_1303
Het bloed van Olympus is het vijfde deel van de tweede serie van Rick Riordan. Oudste dochter heeft zich het boek gelijk toegeëigend en is lekker gaan lezen. Ze vindt het leuk en heeft moeite het aan de kant te leggen. Ik ben ook maar eens begonnen aan het boek en echt, ik snap waarom zij het leuk vindt en waarom de serie al zo uitgebreid is. Het leest namelijk erg lekker. Het is leuk, het is grappig, het is spannend, het zit vol humor, is geregeld lekker cynisch. En dan is dit het (op dit moment) laatste deel uit de serie …

Kortom, oudste dochter en ik hebben een ‘probleem’: we moeten ‘nog even’ de negen delen die vooraf gaan aan Het bloed van Olympus lezen! Ik ben daarom toch maar na een paar hoofdstukken gestopt met dit boek. Voorlopig hoor, want ik wil eerst lezen hoe het allemaal precies zit. Wie is wie, hoe zit het nu precies met die ‘oude’ Griekse goden in onze moderne wereld en wat is er allemaal eerder gebeurd?

IMG_1307
Voor mijn gevoel gaat Het bloed van Olympus namelijk naadloos verder op het vorige deel (dat is ‘Het Huis van Hades’). Ik weet wel wie bijvoorbeeld in de Griekse mythologie Jason is, maar ik weet niet wat hij de afgelopen 2.000 jaar heeft meegemaakt en hoe het zover is gekomen dat hij nu zuchtend en steunend in de gedaante van een oude man in de hitte een berghelling beklimt …
Wel heel fijn hoor, zo’n lange serie waarvan het volgende deel begint waar het vorige is opgehouden! Vele uurtjes leesplezier gegarandeerd, voor middelbare scholieren, maar zeker ook voor volwassenen.

IMG_1306
Wat ik nog wel belangrijk vind om te noemen: als je niet zo bekend bent met de Griekse mythologie, laat dat je dan niet weerhouden om toch Het bloed van Olympus of een van de andere boeken uit de series van Rick Riordan te lezen. Achterin het boek staat een lijst met een toelichting op alle namen, waarmee je volgens mij prima uit de voeten kunt. En anders is er altijd nog internet om daar te vinden wat je zoekt.

O ja, Rick Riordan heeft ook nog een vergelijkbare serie geschreven rond de Egyptische mythologie (De avonturen van de familie Kane). Zijn (Engelstalige) site is ook zeer de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

Het bloed van Olympus – Rick Riordan
Bekijk op bol.comYoung adult, paperback, 447 pagina’s, Unieboek / Het Spectrum
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_1304

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De partycrasher

De “shopaholic-boeken” zijn aan me voorbij gegaan, maar “Verras me” is echt een boek waar …

Share
Share