Is een scheiding de enige oplossing?

Als je relatie niet meer goed is en je (beiden) niet meer gelukkig bent, is een scheiding dan de enige oplossing? Je bent al lang samen, er zijn kinderen in het spel, jullie hebben een huis en wat nog meer. Van een scheiding wordt niemand blij en zeker kinderen niet. Laat staan het papierwerk dat erbij komt kijken als je uit elkaar wilt.

Alternatieven
Als je beiden van goede wil bent en jullie denken dat het wellicht nog wel goed kan komen, denk dan nog eens goed na over scheiden echt de oplossing is. Wie weet kan je hier samen uit komen. Door veel te praten, misverstanden uit de weg te helpen, uit te spreken naar elkaar wat je nu echt wilt, of waar je bang voor bent of wat je juist anders wilt. Communication is key. Misschien kunnen jullie samen wel de stap in de goede richting zetten en je relatie weer op het goede spoor brengen.

Als je denkt dat je er samen niet uit komt, kan relatietherapie een hulpmiddel zijn. Een relatietherapeut kan helpen meer inzicht te verkrijgen in de problemen of helpen de communicatie tussen beiden weer op gang te brengen. Bestaande (negatieve) patronen kan de therapeut helpen doorbreken en hij/zij kan helpen bij het maken van afspraken onderling. Dit alles om jullie als partners weer op het niveau in de relatie te brengen waarin jullie beiden zich prettig en weer gelukkig kunnen voelen. Via de huisarts of internet zijn relatietherapeuten in de eigen omgeving gemakkelijk te vinden.

Toch scheiden
Als uit elkaar gaan toch de enige optie is, dan is het het beste om het zo goed mogelijk te laten verlopen.

Bemiddelaar
Zijn jullie nog enigszins op goede voet met elkaar? Dan kan een scheidingsbemiddelaar, tegenwoordig ook wel een ‘mediator’ genoemd, een oplossing zijn. Deze manier van scheiden is veel soepeler en gemakkelijker dan wanneer je het moet uitvechten voor de rechter. Onder begeleiding van de mediator maak je samen afspraken. De mediator is onafhankelijk en zal nooit partij kiezen.

Echtscheidingsadvocaat
Als het niet meer op vriendelijke voet kan, dan moet je de scheiding afhandelen met behulp van een advocaat. Belangrijk is dan dat een goede advocaat in de arm neemt die gespecialiseerd is in familierecht. Tegenwoordig zijn er ook advocaten te vinden die zich helemaal in echtscheidingen hebben gespecialiseerd. Wanneer je partner ook een advocaat heeft genomen, dan zal de communicatie vervolgens via de advocaten lopen. Soms lukt het door middel van het overleg tussen de advocaten tot goede afspraken te komen. Lukt dat niet, dan wordt het voorgelegd aan de rechter en zal deze een beslissing gaan nemen.

Scheiding van tafel en bed
Als je getrouwd bent is er nog een andere optie: het aanvragen van een scheiding van tafel en bed. Dit is iets wat je tegenwoordig niet heel vaak meer voorkomt. De meeste getrouwde stellen die hiervoor kiezen, doen dit uit geloofsovertuiging. Of omdat de financiële situatie het niet toe laat helemaal van elkaar te scheiden.alternatieven-scheiden-redactioneel-trotse-moeders

Je kiest er letterlijk voor om gescheiden van elkaar te gaan leven. Je deelt geen tafel en bed meer. Het heeft dezelfde gevolgen als een ‘echte’ scheiding, maar je blijft wel gewoon getrouwd. In gemeenschap van goederen zal worden omgezet in huwelijkse voorwaarden. Je doorloopt een procedure die vrijwel gelijk is aan een scheidingsprocedure. Je moet er een advocaat voor in de arm nemen.

Voor de kinderen moet er een omgangsregeling worden vastgelegd. Je bent ook geen fiscaal partner meer van elkaar. Dus als je ex na de scheiding van tafel en bed eventuele schulden krijgt, ben je daar niet meer verantwoordelijk voor. Je kunt weer met een nieuwe partner gaan samenwonen. Maar trouwen of een geregistreerd partnerschap aan gaan kan dus niet. Je ex moet daar dan toestemming voor geven, of je moet alsnog definitief gaan scheiden.

Kortom: een definitieve scheiding is niet per se nodig. Er zijn alternatieven waar je misschien nog niet eens aan gedacht hebt. Je kunt dus bekijken of een van de alternatieven iets voor jullie is. Wie weet kan je er samen uit komen en weer een gelukkig samen leven als gezin. En als jullie tot de conclusie komen dat dat echt niet meer gaat, dan kan je kiezen om van tafel en bed te scheiden of helemaal definitief uit elkaar te gaan.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

3x een sterke relatie als je jonge kinderen hebt

Bij de komst van de kinderen verander je. Mentaal en lichamelijk. Dat geldt ook voor …

Share
Share